‘Ερευνα για τα αίτια της τραγωδίας στην Εύβοια- Κυβερνητικό κλιμάκιο για τις αποζημιώσεις

‘Ερευνα για τα αίτια της τραγωδίας στην Εύβοια- Κυβερνητικό κλιμάκιο για τις αποζημιώσεις

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε για 6 μήνες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, τους δήμους Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων – Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων). Στην Εύβοια μετέβη μετά τις 3 το μεσημέρι υπουργικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια αναμένονται  οι ανακοινώσεις για την χορήγηση αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις του πριν μεταβεί στα Ψαχνά ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε δέσμη 9 μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων 3.500 σπιτιών που καταστράφηκαν και των επιχειρήσεων που υπέστησαν πλήγμα από την θεομηνία.

Το πρώτο σημείο που επισκέφτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών είναι η γέφυρα που κατέρρευσε το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα επί 48 ώρες να αποκοπεί η νότια Εύβοια από την κεντρική και τη βόρεια.
Στην κυκλοφορία δόθηκε το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό.

Από τις 6 το πρωί επαναλειτουργεί εκ περιτροπής η πορθμιακή γραμμή Ερέτριας – Ωρωπού με τεράστιες ουρές να σχηματίζονται.

Καλοδεχούμενες οι αποζημιώσεις αλλά το καίριο ερώτημα είναι «πότε θα φύγει το νερό για να ξαναμπούμε στα χωράφια», δήλωσαν κάτοικοι της πληγείσας περιοχής.

Εντολή για διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας

Τρίτη ημέρα από τη θεομηνία στα Ψαχνά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα από το αρμόδιο τμήμα Πυροσβεστικής για αν έχει διαπραχθεί κακούργημα πρόκλησης πλημμυρών, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων.

Παράλληλα πταισματοδίκης εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθει αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού, στους δήμους Χαλκδιέων και Μεσσαπίων.

Εν αναμονή αποκατάστασης της υδροδότησης

Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών καταγράφει τις ζημιές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, ενώ κάτοικοι και συνεργεία απομακρύνουν τόνους λάσπης από δρόμους, καταστήματα και σπίτια.

Νερό έρχεται με φορτηγά καθώς έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός και σύμφωνα με τον δήμαρχο των Ψαχνών η υδροδότηση δεν θα έχει αποκατασταθεί νωρίτερα από 4-5 ημέρες.

Τις περιοχές της Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες θα επισκεφτεί αύριο Τετάρτη, 12 Αυγούστου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κουτσούμπας τον ενημέρωσε ότι αύριο θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, λέγοντας του παράλληλα πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διαθέσει την αναγκαία χρηματοδότηση όχι μόνο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι αλλά και των απαραίτητων υποδομών.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «αναφέρθηκε ακόμα στις σοβαρές διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα ημίμετρα της κυβέρνησης».

Πηγή:ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κώστας Παπαδόπουλος, Κάτια Νιάκαρη

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση