Δύο νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις

Δύο νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις

Υπάρχουν αναφορές πως δύο 85χρονοι έχασαν από πνιγμό τη ζωή τους στα Πολιτικά Ευβοίας, στο σπίτι τους, είπε το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» της ΕΡΤ1 ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται αυτή την ώρα στην κεντρική Εύβοια, και συγκεκριμένα στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Σταυρός, Κοντοδεσπότι εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που σημειώνονται από το βράδυ του Σαββάτου.

Από την κακοκαιρία φούσκωσαν τα ποτάμια της περιοχής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και δρόμοι, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, περισσότεροι από 25 άνθρωποι από τα Ψαχνά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Τεράστια μάχη έδωσαν όλη τη νύχτα Πυροσβεστική και Αστυνομία στα Πολιτικά της Εύβοιας και ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν είτε σε σπίτια, είτε σε αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και τη Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς.

Στα Πολιτικά έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το 1μ. σε ύψος που κατευθύνονται προς την παραλία. Ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία, με συνέπεια παρά τις εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής, να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια, όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουν δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία, τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή κυριολεκτικά διανυκτέρευσαν στον δρόμο, ενώ δεν έχει κοπάσει η κακοκαιρία και η «Θάλεια» απειλεί ακόμη την περιοχή.

Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Μπέττυ Σαβούρδου
image}

Αφήστε μια απάντηση