Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδηλωτές για την ελευθερία του Τύπου

Χιλιάδες Ούγγροι έκαναν σήμερα πορεία προς το γραφείο του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για να διαμαρτυρηθούν για τις εκλαμβανόμενες ως κυβερνητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, κατόπιν της οργής που προκάλεσε η απόλυση του διευθυντή του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου της Ουγγαρίας, του Index.hu.

Νωρίτερα σήμερα, τρεις αρχισυντάκτες του ιστοτόπου και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι – σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό του – παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας μια «απροκάλυπτη απόπειρα άσκησης πίεσης» στον ιστότοπο αφού η φιλοκυβερνητική ιδιοκτήτρια εταιρία του Index.hu αρνήθηκε να αποκαταστήσει τον διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ.

Η απόλυση Ντουλ εντείνει την ανησυχία ότι η εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία, εντείνει τις προσπάθειες φίμωσης των επικριτικών φωνών.

Ο ιστότοπος Index, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα είχε θέσει το βαρόμετρό του για την ανεξαρτησία σε καθεστώς «κινδύνου» προκειμένου να καταδείξει αυτό που χαρακτήριζε έξωθεν απόπειρες για να επηρεαστεί το περιεχόμενό του, είναι μακράν ο μεγαλύτερος οργανισμός μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικός προς την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters


Αφήστε μια απάντηση