Επικίνδυνες οι ασπίδες προσώπου όταν δεν συνδυάζονται με μάσκα – Το ελβετικό παράδειγμα προς αποφυγή

Η σωστή χρήση της ασπίδας.

Πληθαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας οι επιβάτες που αντί για μάσκα (νοσοκομειακή ή υφασμάτινη) φορούν πλαστικές ασπίδες προσώπου, προκειμένου να προστατευτούν από τον κοροναϊό, κάτι που όμως εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους κι όχι μόνον. Το ελβετικό παράδειγμα προς αποφυγή

Πληθαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας οι επιβάτες που αντί για μάσκα (νοσοκομειακή ή υφασμάτινη) φορούν πλαστικές ασπίδες προσώπου, προκειμένου να προστατευτούν από τον κοροναϊό. Ωστόσο οι ειδικοί επανειλημμένα έχουν επισημάνει ότι οι ασπίδες προσώπου, όταν χρησιμοποιούνται μόνες τους, δηλαδή χωρίς να συνδυάζονται με μάσκα, χάνουν το κύριο χαρακτηριστικό τους, και μετατρέπονται σε ένα επικίνδυνο αξεσουάρ για τον χρήστη τους κι όχι μόνο.

Την αλήθεια των λόγων των ειδικών αναδεικνεύει πρόσφατη μελέτη στην Ελβετία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού σε μία περιοχή όπου μόνο αυτοί που φορούσαν πλαστικές ασπίδες προσώπου μολύνθηκαν.

Στο καντόνι του Graubunden οι ειδικοί υγείας μελέτησαν ποιοι ασθένησαν από κοροναϊό σε ένα ξενοδοχείο και βρήκαν ότι όσοι φορούσαν πλαστικές ασπίδες προσώπου αρρώστησαν ενώ όσοι φορούσαν κανονικές μάσκες προσώπου δεν ασθένησαν.

Πολλοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο Rudolf Leuthold, επικεφαλής του τομέα υγείας στο καντόνι είπε ότι οι ασπίδες προσώπου ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όσων ασθένησαν.
“Δεν υπήρχε ούτε μία μόλυνση εργαζόμενου που φορούσε κανονική μάσκα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους Ελβετούς ερευνητές, τα καλύμματα προσώπου δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τη μάσκα προσώπου, ειδικά όταν δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Επιπλέον, τα καλύμματα δεν μπορούν να προστατεύσουν όσο η μάσκα από τον κίνδυνο μετάδοσης από αερολύματα, δηλαδή τα μικροσκοπικά εκπνεόμενα σωματίδια, που μερικές φορές παραμένουν στον αέρα για ώρες και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Η προειδοποίηση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική ανοίγματος εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών εταιρειών ανά τον κόσμο.

Να επισημάνουμε ότι ειδικά οι μικρές ασπίδες προσώπου που μπαίνουν με στήριγμα στο πιγούνι και μόλις φτάνουν τη μύτη είναι ακόμα πιο αναποτελεσματικές και δεν προσφέρουν καμία προστασία.


Αφήστε μια απάντηση