Microsoft: Δίνει λύση στις θολές selfie των under-display καμερών μέσω AI

Στο δρόμο για να εξαλείψουμε εντελώς τα bezel, οι εταιρείες ξεκίνησαν να τοποθετούν τις selfie κάμερες σε notch, τα οποία σιγά σιγά μίκραιναν μέχρι να φτάσουμε στον ελάχιστον χώρο που απαιτούν οι οπές πάνω στην οθόνη. Όμως το μέλλον είναι οι κάμερες κάτω από την οθόνη, αν και ακόμα υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Το θέμα με τις κάμερες κάτω από την οθόνη, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Microsoft Research, είναι πως η περίθλαση από τη δομή των pixel της οθόνης μπορεί να θολώσει την εικόνα, να μειώσει την αντίθεση και τα επίπεδα φωτισμού, ακόμα και να εμποδίσει εντελώς κάποιο περιεχόμενο της εικόνας. Όμως, αυτή υ υποβάθμιση συμβαίνει με προβλέψιμο τρόπο, λόγω της δομής των pixel μόνο σε οριζόντια κατεύθυνση.

Απευθείας λήψη:

Λήψη με under-display κάμερα:

Διορθωμένη λήψη under-display:

Για να αντισταθμίσουν την υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας μέσα από μία οθόνη T-OLED, οι ερευνητές της Microsoft Research χρησιμοποίησαν μία δομή νευρωνικού δικτύου U-Net που βελτιώνει την αναλογία σήματος προς θόρυβο και ξεθολώνει την εικόνα. Η ομάδα κατάφερε με επιτυχία να βγάλει μία φωτογραφία με under-display κάμερα που δεν έχει καμία διαφορά με εικόνα που τραβήχτηκε από κανονική κάμερα.

Η Microsoft αναπτύσσει το εν λόγω project κυρίως για χρήση σε μεγαλύτερες οθόνες που χρησιμοποιούνται για τηλεδιασκέψεις, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ενσωμάτωση στα smartphones, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα του κινητού που θα είναι όλο οθόνη.

Πηγή

Microsoft: Δίνει λύση στις θολές selfie των under-display καμερών μέσω AITechblog.gr

Τάσος Παπανικολάου