Σύνοδος Κορυφής: Σε τεντωμένο σχοινί οι «27» – Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το Υπερταμείο

Σύνοδος Κορυφής: Σε τεντωμένο σχοινί οι «27» – Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το Υπερταμείο

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με πολλές διμερείς ή ομαδικές συναντήσεις των ηγετών με ή χωρίς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ακόμη να έχουμε εικόνα για ένα σαφές αποτέλεσμα.

Μετά από τρεις αναβολές στην ώρα έναρξης της συνεδρίασης οι ηγέτες επανήλθαν στο τραπέζι της ολομέλειας με μια νέα συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ.

Μέχρι στιγμής πάντως είναι λίγα τα σημεία που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση. Τα νούμερα παραμένουν ακόμη ανοικτά και στα δύο μέρη του πακέτου.

Το προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει συμφωνηθεί ως προς την αναλογία επιχορηγήσεων δανείων, παρά την αναμόρφωσή του σε πρόταση για € 390 δισ. αντί για € 500 δισ. για επιδοτήσεις και € 360 δισ. για δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας ώρας ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει για τουλάχιστον € 400 δισ. σε επιχορηγήσεις. Κάτι που αρνείται η πλευρά των «φειδωλών» για τους οποίους οι φήμες ήθελαν να έχουν διασπαστεί, αλλά ο Μάρκ Ρούτε το διέψευσε.

Ανοικτό παραμένει το ύψος του πολυετούς προϋπολογισμού: 1.100 τρις η αρχική πρόταση της Επιτροπής, 1.075 η πρόταση Μισέλ, 1.050 τρις η πρόταση των «φειδωλών». Αλλά οι μειώσεις επηρεάζουν προς τα κάτω τομεακές κατανομές σε κρίσιμες πολιτικές για τις χώρες του Νότου, όπως τη Συνοχή, την ΚΑΠ και το μεταναστευτικό.

Η σκληρότερη παρτίδα πόκερ παίχτηκε τη νύχτα σε διαδοχικά τετ-α-τετ του Σαρλ Μισέλ με τους ηγέτες. Τα ξημερώματα αποδείχτηκε πως οι μάρκες στο τραπέζι δεν είχαν αντίκρισμα.

Ακόμη παρά την πολύωρη χθεσινοβραδινή συζήτηση δεν έχουμε κατάληξη σε σαφή επεξήγηση της διάστασης του «κράτους δικαίου», ούτε συμφωνία για τους προτεινόμενους νέους ίδιους πόρους του προϋπολογισμού, που σημαίνει φορολόγηση σε τομείς που θίγουν ζωτικά συμφέροντα μικρότερων χωρών.

Παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις και την αποφασιστικότητα για συμφωνία το συντομότερο, τίποτε δεν αποκλείει οι ηγέτες να παραμείνουν και την αυριανή ημέρα, εθνική εορτή στο Βέλγιο, για την οριστικοποίηση του τελικού πακέτου της διπλής συμφωνίας.

Νέο μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα. Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν ο συντονισμός των χωρών του Νότου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ευρύτερες διαβουλεύσεις και με τους λεγόμενους φειδωλούς.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος, Δημήτρης Γκάτσιος

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση