Κρίσιμο τεστ για τα έσοδα οι φορολογικές δηλώσεις – Τι περιμένει το οικονομικό επιτελείο

Ούτε η πανδημία δεν μπορεί να ακυρώσει το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία, αν και φέτος η αγωνία είναι διάχυτη για το κατά πόσο η μειωμένη κατανάλωση σε εστίαση και άλλους κλάδους έχει στραγγαλίσει τη ρευστότητα. Τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή  θα διοχετεύσει περί στην αγορά περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Αύγουστο αναμένονται να πέσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παρά, όμως,  τα αιτήματα των λογιστών  ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας  βάζει φρένο  στις προσδοκίες παράτασης  για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της  προθεσμίας μόνο ένας στους τρεις έχει υποβάλει  δήλωση και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εμμένει στην ισχύουσα ημερομηνία, υπενθυμίζοντας δε πως παράταση θα συνεπάγεται και μείωση των δόσεων.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει δοθεί παράταση έως τις 29 Ιουλίου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 31 Ιουλίου, ενώ ψηφίστηκε η ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις από 3 διμηνιαίες που προβλέπονται έως τώρα. Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενέχει τον κίνδυνο να καταστεί δυσκολότερη η  εξόφληση  σε μικρότερο χρονικό διάστημα και επομένως με μεγαλύτερα ποσά καταβολής.

Πάντως, τα έσοδα του Ιουνίου δείχνουν πως κινήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο αφού, παρά τις αναστολές πληρωμής,  σημείωσαν μεν πτώση 12,7%, αλλά ήταν πάνω από τον αναθεωρημένο μηνιαίο στόχο.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ  μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, αλλά αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για τον Ιούνιο.

Προς παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ

Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν το βάθος της ύφεσης και θα υπάρξει σαφής εικόνα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αφού θα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία από την πορεία του τουριστικού κλάδου. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  άφησε  ανοιχτό, μάλιστα,  το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό. Αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.  Κάποια από αυτα τα έκτακτα μέτρα αναμένεται η κυβέρνηση να προβεί

Η κυβέρνηση φέτος όχι μόνο δεν σχεδιάζει αύξηση φόρων, αντίθετα ανάλογα με  τις εξελίξεις θα προβεί, για κάποια από αυτά τα έκτακτα μέτρα, σε κινήσεις μονιμοποίησης,   πιθανότητα από το φθινόπωρο.  Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει  μείωση του ενοικίου 40% να επεκταθεί στο εποχικό εμπόριο για τους καλοκαιρινούς  μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Παράλληλα, σχεδιάζεται  μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς   υπάρχει ενδιαφέρον από 20.000 επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων. Στο μέτρο  έχουν ενταχθεί 96.000 επιχειρήσεις, ενώ μαζί με τον 3ο κύκλο θα διατεθούν 3 δισ. ευρώ.

Νέα ρευστότητα στην αγορά μέχρι τον Αύγουστο

Περί τα 5 δισ. ευρώ  θα δώσουν τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία μέχρι τον Αύγουστο  με βάση τους σχεδιασμούς των υπουργείων  Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται εκταμίευση επιπλέον ποσού το οποίο θα καλύψει πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις εκείνες που πήραν μεν έγκριση για το ΤΕΠΙΧ αλλά η τράπεζα ανέφερε ότι ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα.

Δεύτερο είναι το  νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την β΄φάση που σχεδιαζόταν να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο, ενώ η α΄φάση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά τα 2 δισ. από τα 3,5 δισ. που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη καλυφθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε εντολή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να ανοίξει  από τις αρχές Αυγούστου  και η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος με επιπλέον δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.Στη β΄φάση μειώνεται από 1,5 δισ. σε 500 εκατ. ευρώ, το ποσό  το οποίο σχεδιαζόταν να δοθεί για εγγυημένα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε 1 δισ. ευρώ επιπλέον (συνολικά 3 δισ. αντί για 2 δισ.) να στραφούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου περισσότερες να λάβουν αρκετές χιλιάδες παραπάνω δάνεια.

Τρίτο, είναι το πρόγραμμα Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ που  θα στηριχθεί στα στοιχεία της πτώσης του τζίρου των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου.  Η κύρια στόχευση είναι έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν δοθεί σχεδόν 1 δισ. επιπλέον χαμηλότοκα κρατικά δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις του Τουρισμού ή και άλλες που πλήττονται ιδιαίτερα.

Αφήστε μια απάντηση