Κορονοϊός: Tη Δευτέρα τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το εμβόλιο

Κορονοϊός: Tη Δευτέρα τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το εμβόλιο

Σε θρίλερ κατασκοπίας εξελίσσεται η παρασκευή του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Βρετανία καταγγέλλουν ότι Ρώσοι κατάσκοποι του κυβερνοχώρου επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνές τους για το εμβόλιο και τις θεραπείες.

Η κυβερνοεπίθεση έγινε από Ρώσους κατασκόπους με την κωδική ονομασία «η άνετη αρκούδα». Όπως καταγγέλλουν από κοινού Βρετανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χάκαραν τις έρευνες για το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά χωρίς να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ανάμιξη. Πιστεύεται πως μεταξύ των στόχων ήταν και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που την Δευτέρα θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών του.

Σε δηλώσεις του στο Α’ Πρόγραμμα ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε πως «το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως γράφουν Τάιμς και Τέλεγκραφ η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο εξασφαλίζει διπλή προστασία: βοηθά στην ανάπτυξη αντισωμάτων και ενεργοποιεί τον μηχανισμό των Τ-λεμφοκυττάρων.

Από την πλευρά του ο Δρ Τζον Τόρες, τόνισε πως: «Όταν και τα δύο αυτά ενισχύονται δυνητικά παρέχουν ανοσία ετών που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα χρειάζεται τακτικό εμβολιασμό».

Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προχωρήσει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς δείχνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Αλλά υπάρχουν γιατροί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Eπιφυλακτικοί εμφανίζονται ορισμένοι γιατροί, όπως η καθηγήτρια Μπεάτε Κάπμαν, διευθύντρια του κέντρου εμβολίων Βρετανίας, που μιλώντας στο SKYNEWS, τόνισε πως: «Το ζητούμενο είναι τι είδους και ποια πρέπει να είναι η ισχύς της αντίδρασης του ανοσοποιητικού για να μας προστατεύσει και από τη νόσο και από την μόλυνση. Καμία από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής δεν μας το δείχνει αυτό».

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στην ιατρική επιστημονική επιθεώρηση Λάνσετ.

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση