Σε τεταμένο κλίμα ψηφίζεται το βράδυ το ν/σ για τις συγκεντρώσεις – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα (live+video)

Σε τεταμένο κλίμα ψηφίζεται το βράδυ το ν/σ για τις συγκεντρώσεις – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα (live+video)

Η σκληρή αναμέτρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν μετωπικά αρκετές φορές χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις τόσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσο και για θέματα της πολιτικής ατζέντας.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις. Θεωρούμε ότι επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποόιων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα».

Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία, που καμιά κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει στη Μεταπολίτευση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική· αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη», καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Βολές Φ. Γεννηματά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα 

«Αντί με ένα εύκολο όχι να σας δώσουμε ουσιαστικά λευκή επιταγή, όπως ο κ. Τσίπρας, αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

«Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μια σειρά προτάσεων. Ασκήσαμε πίεση, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, στην ουσία το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι», σημείωσε η κα. Γεννηματά.

Ζήτησε τη ρητή εξαίρεση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Σημείωσε ότι η τελική στάση του ΚΙΝΑΛ σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου θα εκτιμηθεί από τις τελικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης.

Κ. Βελόπουλος: Σημαντικότερη είναι η πορεία της χώρας

«Ποιο είναι σημαντικότερο, η πορεία 100-200 ατόμων ή η πορεία της χώρας;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κάνοντας λόγο για ώρες συζητήσεων αναφορικά με «ασόβαρες συγκρούσεις».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν με δριμύτητα τα ξίφη τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Οι βελτιώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρήκαν σύμφωνο το Κίνημα Αλλαγής, όμως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους. Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής και επί των Άρθρων, που αφορούν στις συναθροίσεις και τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σφοδρά πυρά εξαπολύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που μιλούν για αντισυνταγματικότητα ακόμη και για αναβίωση χουντικών νόμων και προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις της χώρας.

Την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτουν, «ο οργανωτής μίας συνάθροισης βαρύνεται με υπέρμετρο μερίδιο ευθύνης και δη γενικής και αντικειμενικής, χωρίς τον αναγκαίο κατά τον δίκαιο αιτιώδη σύνδεσμο ανάμεσα σε μία πράξη και τον υπαίτιο αυτής».

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς όπως έχουν ήδη ανακοινώσει θα το υπερψηφίσουν εκτός από τη ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις, εξαπέλυσε από τη Ζάκυνθο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε, «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος». Χαρακτήρισε πρόκληση για τους εργαζόμενους του τουρισμού τα πακέτα στήριξης των τουριστικών ομίλων ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποσύρεται το «ιδιώνυμο», αναδιατυπώνεται η πρόταση για αυθόρμητες συναθροίσεις, στη ρύθμιση για τη διάλυση συνάθροισης προβλέπεται η παρουσία εισαγγελέα, ενώ στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

Ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο λέει το Κίνημα Αλλαγής μετά τις βελτιώσεις που πρότεινε και έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιφυλάξεις ωστόσο για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δώσει θετική ψήφο επί της αρχής, εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί τροπολογία για να απαλειφθεί το ζήτημα απόδοσης αστικής ευθύνης στο διοργανωτή της εκάστοτε διαδήλωσης.

Μνημόνιο να εφαρμοστεί χωρίς βία και ασυλία για την κρατική βία, δεν γίνεται, είπε χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιρρήσεις στη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία λειτουργού σε χώρο διαδήλωσης εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση