Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε (video & audio)

Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε (video & audio)

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο διάσημος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, ο θρυλικός, βραβευμένος με Όσκαρ, συνθέτης -δημιουργός εμβληματικής μουσικής για τις ταινίες, μεταξύ άλλων, «Για Μια Χούφτα Δολάρια» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος«- πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κλινική της Ρώμης, από επιπλοκές στην υγεία του μετά από πτώση, εξαιτίας της οποίας είχε σπάσει τον μηρό του.

 

Γεννημένος το 1928 στην Ρώμη, ο Μορικόνε έγραψε την μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, αλλά συνέδεσε κυρίως το όνομά του με τον σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε, με τον οποίο συνεργάστηκε στα «σπαγγέτι γουέστερν», αλλά και στην ταινία «Κάποτε στην Αμερική».

 

Ο Μορικόνε, βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2016 για τη μουσική στο γουέστερν του Κουέντιν Ταραντίνο «Οι Μισητοί Οκτώ», ενώ το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τη συνολική του προσφορά στο σινεμά. Έγραψε μουσική για όλα τα είδη ταινιών -από ταινίες τρόμου μέχρι κωμωδίες- ενώ κάποιες από τις συνθέσεις του είναι δημοφιλέστερες και από τις ταινίες στις οποίες ακούστηκαν.

Προτού ανακηρυχθεί ο μεγαλύτερος σε ηλικία δημιουργός που βραβεύτηκε με Όσκαρ, ο Μορικόνε είχε τιμηθεί με άλλες 5 υποψηφιότητες από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο ίδιος είχε τιμηθεί επίσης με μουσικό βραβείο Γκράμι, τρεις «Χρυσές Σφαίρες», 5 βραβεία BAFTA και με πολλά άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ANSA/www.rt.com/www.enniomorricone.org

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης