Ευρωπαϊκό πρότυπο θα καθορίζει το πόσο εύκολα επισκευάζεται μια συσκευή

Μπορεί εκ πρώτης… ανάγνωσης να φαίνεται δυσνόητο, αλλά το πρότυπο EN45554 παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση με συσκευές. Είναι το πρότυπο που θεσπίστηκε στην Ευρώπη προκειμένου να καθοριστεί το πόσο εύκολα μπορεί να επισκευάζεται κάτι, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αγορά ενός προϊόντος ή όχι.

Η τάση που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα ήταν γύρω από την αντικατάσταση μίας συσκευής που είχε χαλάσει, αλλά αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην… τσέπη μας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε να βρει ένα κοινό πλαίσιο που να καθορίζει το πόσο εύκολα μπορεί να επισκευαστεί μία συσκευή, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής εάν αυτό που θα επιλέξει να αγοράσει θα μπορεί να κρατήσει για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρότυπο αυτό καθορίζει κλάσεις (Α,Β,C,D,E) με την πρώτη (Α) να είναι και η καλύτερη, αφού μία συσκευή μπορεί να ανοιχτεί με απλά εργαλεία, ενώ τα επιμέρους τμήματά της είναι εύκολα προσβάσιμα και μπορούν να αλλαχτούν άνετα σε περίπτωση που γίνει μία ζημιά. Η χειρότερη κατηγορία είναι η E, όπου κανένα εργαλείο δεν είναι κατάλληλο για την επισκευή.

Εκτιμάται ότι ο καθορισμός αυτού του προτύπου θα δώσει ώθηση στους κατασκευαστές να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής των συσκευών τους, καθώς ο βαθμός ευκολίας επισκευής θα γίνει ένας καθοριστικός παράγοντας αγοράς ενός μοντέλου.

Πηγή

Ευρωπαϊκό πρότυπο θα καθορίζει το πόσο εύκολα επισκευάζεται μια συσκευήTechblog.gr

Νίκος Καϊμακάμης