Επιμένει στη σκληρή γραμμή για την Αγία Σοφία ο Ερντογάν-Η τουρκική προκλητικότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ (video)

Επιμένει στη σκληρή γραμμή για την Αγία Σοφία ο Ερντογάν-Η τουρκική προκλητικότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ (video)

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, τόσο στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της πρόθεσης να γίνει τζαμί, όσο και στο ζήτημα των γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε διεθνές επίπεδο, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στα σχέδια του Ερντογάν να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο σε τζαμί.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν

«Οι κατηγορίες που αφορούν την Αγία Σοφία σημαίνουν απευθείας επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»επεσήμανε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στα εγκαίνια νέου μουσουλμανικού τεμένους στην Κωνσταντινούπολη στο οποίο έδωσε το όνομα «Τζαμί του Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά».

«Όπως δεν παρεμβαίνουμε με τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κατά τον ίδιο τρόπο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες, συναγωγές και χάβρες που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως η σιδερένια (Βουλγαρική Χριστιανική εκκλησία) στο Μπάλατ (Κωνσταντινούπολη). Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από την «τσέπη του κράτους». Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα από την άποψη των τόπων λατρείας σημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διεθνείς αντιδράσεις για την Αγία Σοφία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά ανάφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Ισχυρό μήνυμα Ελλάδας-Κύπρου κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Ισχυρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία έστειλαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς. Γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές, επί των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται και τις προσβάλει».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να επανέλθει στο διάλογο για το Κυπριακό. Πρόσθεσε επίσης ότι «την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 14 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση