Ξεκίνησε το άνοιγμα στις ταξιδιωτικές ροές-Υποδοχή των πρώτων πτήσων (video)

Ξεκίνησε το άνοιγμα στις ταξιδιωτικές ροές-Υποδοχή των πρώτων πτήσων (video)

Τις πύλες της άνοιξε από σήμερα η Ελλάδα, για να υποδεχτεί με ασφάλεια επισκέπτες από το εξωτερικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι έτοιμα, ειδικά κλιμάκια κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, ενώ το υγειονομικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει διαγνωστικά τεστ σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες με αυξημένα κρούσματα, βάσει ειδικού barcode που θα έχει κάθε επισκέπτης.

Παρακολουθήστε απευθείας την ΕΡΤ1

Δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας έχουν μόνιμοι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας, πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής στην Ελλάδα και φυσικά Έλληνες ομογενείς είτε με ελληνικό διαβατήριο είτε με το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών.

Οι νέες Notams-Τι ισχύει

Σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία με νέα ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

«Η κοινή συμφωνία με την ΕΕ περιορίζει τις προσδοκίες που υπήρχαν κάποιες ημέρες πριν. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, τόσο για τα χερσαία σύνορα, όσο και για τις πτήσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, διότι οι επιδημιολογικοί κύκλοι δεν είναι ακόμη τόσο συγχρονισμένοι όσο θα θέλαμε. Άρα αυτό περιορίζει τον κύκλο των ανθρώπων που θα δεχθούμε -με ένα σαφές οικονομικό αντίκτυπο- αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο διασποράς του ιού στη χώρα μας από εισαγόμενα κρούσματα. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επικαιροποιούμε τη λίστα κάθε δεκαπέντε ημέρες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Αντ1.

Η τουριστική περίοδος στο Ηράκλειο Κρήτης, εγκαινιάστηκε με την υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους που έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.

Κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.

Ως προς τα χερσαία σημεία, εκτός από τον Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, μόνο για ουσιώδεις λόγους θα επιτρέπονται οι διελεύσεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Από θαλάσσης ανοιχτά για τους τουρίστες θα είναι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

 

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση