Fugaku: Ιαπωνικός υπερυπολογιστής στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης

Την πρώτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων υπερυπολογιστών του πλανήτη κατέκτησε ένας ιαπωνικός υπολογιστής, που κατασκευάστηκε με τεχνολογία της Arm Ltd- η οποία κατασκευάζει τα τσιπ που βρίσκονται στην «καρδιά» των πιο πολλών smartphones του κόσμου.

Ο υπερυπολογιστής Fugaku, που «εκθρόνισε» έναν με τσιπ της ΙΒΜ, έχει αναπτυχθεί από το ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο RIKEN και τη Fujitsu Ltd στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Πλέον του ανήκουν τα «σκήπτρα» της υψηλότερης θέση στη λίστα TOP500, που βγαίνει δύο φορές τον χρόνο για τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου. Όπως αναφέρει το Reuters, η τεχνολογία τσιπ του προέρχεται από την Arm, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο μα ανήκει στη Softbank Group Corp (Ιαπωνία).

Το προηγούμενο κορυφαίο σύστημα (Νοέμβριος 2019) ήταν στο Oak Ridge National Laboratory στις ΗΠΑ, με τσιπ από την ΙΒΜ. Γενικότερα, τα τσιπ της ΙΒΜ κυριαρχούσαν στο Top 10, με εξαίρεση ενός συστήματος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στο Γούξι της Κίνας, που έχει κινεζικού σχεδιασμού τσιπ.

Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών- από προσομοιώσεις πυρηνικών εκρήξεων μέχρι κλιματικά συστήματα, έρευνες βιοτεχνολογίας κ.α. Ο υπερυπολογιστής Fugaku θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες στο πλαίσιο του ιαπωνικού προγράμματος Society 5.0.

Σύμφωνα με το CNN, οι δυνατότητές του αξιοποιούνται για έρευνες πάνω στην εξάπλωση και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που ιαπωνικό σύστημα βρίσκεται στην κορυφή από το 2011. Ο Fugaku μπορεί να πραγματοποιεί 415.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο- κάτι που τον κάνει 2,8 φορές ταχύτερο από τον Summit, τον οποίο και «εκθρόνισε».


Αφήστε μια απάντηση