Σχέδιο θωράκισης των νησιών από τον κορονοϊό – Συνεχείς παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ (video)

Σχέδιο θωράκισης των νησιών από τον κορονοϊό – Συνεχείς παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ (video)

Με ενθαρρυντικό στοιχείο ότι για τρίτο 24ωρο δεν υπήρξε νέος θάνατος, η Θράκη εξακολουθεί να είναι η κύρια εστία των κρουσμάτων. Δεκαέξι νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 23/6 ο ΕΟΔΥ. Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχεις ως εξής: οκτώ στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη, δύο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δύο στην Αθήνα, ένα στην Έδεσσα και δυο εισαγόμενα από το εξωτερικό που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα.

Την περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον covid 19 την Ξάνθη και τη Κομοτηνή επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως: «έχουμε κάνει από τις αρχές του μήνα, τις τελευταίες 20 μέρες περίπου πάνω από 5.000 τεστ στην περιοχή 29.00 έχουμε κλιμάκιο καθημερινά εδώ και συνεργασία και με τον ερυθρό σταυρό και με την περιφέρεια, με τους δήμους».

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν και στην Κομοτηνή. Ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε τη μόνιμη παρουσία κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου Μακάζα, Καστανιές και Ορμένιο.

Μόνιμο συνεργείο του ΕΟΔΥ θα τοποθετηθεί από τη νέα εβδομάδα στο τελωνείο των κήπων για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών από και προς Τουρκία

Σε 9 αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσπρωτία, ενώ 56 δείγματα από την Παραμυθιά εστάλησαν σήμερα για εξέταση. 20 θα φτάσουν στην Πάτρα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αύριο και 36 στα Γιάννενα τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σε σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς και υγειονομικούς της Παραμυθιάς συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε ότι: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης / 57.22 θα γίνει και μια δειγματοληψία στην ευρύτερη περιοχή, μόλις τελειώσουμε με τις στενές επαφές 26

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη των κρουσμάτων στις τοπικές εστίες.

Στα νησιά

Στα «δωμάτια απομόνωσης» που προβλέπεται να λειτουργήσουν σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα θα παραμείνουν υπό περιορισμό οι τουρίστες που θα βρεθούν θετικοί στον covid -19, είτε χωρίς, είτε με ήπια συμπτώματα.

Για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για ξενοδοχεία έως πενήντα δωματίων θα υπάρχουν δύο δωμάτια καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας του καταλύματος.

Δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία
καταλύματα < 10 δωματίων
1 δωμάτιο απομόνωσης

καταλύματα < 50 δωμάτια
2 δωμάτια απομόνωσης

καταλύματα > 50 δωματίων
3% συνολικής δυναμικότητας των δωματίων

45 ξενοδοχεία από τα 103 που απαιτούνται ανά την επικράτεια έχουν ήδη δηλωθεί ως ξενοδοχεία για τον περιορισμό ασθενών με κορονοϊό. Η ημερήσια αποζημίωση για τους ξενοδόχους θα είναι 15 ευρώ για κάθε κλειστό δωμάτιο και 35 ευρώ για κάθε δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται, μαζί με το φαγητό.

Στην Κρήτη, πάντως, το ενδιαφέρον για «ξενοδοχεία καραντίνας» είναι μειωμένο. Αιτήσεις ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν μόνο για τρία καταλύματα στο Ηράκλειο, ενώ προβλέπεται τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού, σε κάθε νομό.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Βλαντάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων: «Το ποσό το οποίο ανακοίνωσε το Υπ. Τουρισμού ήταν ευτελές και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Πρέπει οι πελάτες που θα έχουν αυτή την ατυχία να τους διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να τους δώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα».

Περισσότεροι από 800 γιατροί έχουν δηλωθεί ανά την επικράτεια για να συνάψουν την υποχρεωτική σύμβαση με ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 50 κλινών.

Aπό την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε πως: «Οι Έλληνες γιατροί θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, η οποία πρέπει να έχει την ψηλά ασφάλεια του κάθε τουρίστα ο οποίος θα έρθει και θα φύγει υγιής για την πατρίδα του».

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γιατρούς, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες αλλά και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση κρούσματος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση