Δίκη για Μάνδρα: Ποια είναι τα αίτια της τραγωδίας σύμφωνα με τον Ευ. Λέκκα (video)

Δίκη για Μάνδρα: Ποια είναι τα αίτια της τραγωδίας σύμφωνα με τον Ευ. Λέκκα (video)

Σήμερα ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2019 που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων. Για αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού  κατηγορούνται 21 πρόσωπα. Ανάμεσα τους, η τέως Περιφερειάρχης Αττικής,  Ρένα Δούρου, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής αλλά και οι τότε Δήμαρχοι των όμορων Δήμων.

«Οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ήταν ένα πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο με πολύ μεγάλο ύψος βροχής. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση της τελευταίας 20ετίας που βίωσε η χώρα μας, αλλά και το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία 150 χρόνια» τόνισε στην κατάθεσή του ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόσθεσε δε, ότι «ήταν πολύ μεγάλο το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και ο όγκος των φερτών υλικών από το όρος Πατέρα και τα δύο ρέματα της Αγίας Αικατερίνης και της Σούρας.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι δεν γνώριζε ποια αντιπλημμυρικα έργα είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή.

Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, είπε ότι «ήταν ένα καθαρό ρέμα και ήταν αυτό που επί της ουσίας έπνιξε την Μάνδρα, ενώ για το ρέμα της Σούρας που ελέγχεται ως ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν την τραγωδία τόνισε ότι «έχει ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα, όπως ένα εργοστάσιο χτισμένο πριν δυο δεκαετίες το οποίο έκοβε την κοίτη του ποταμού, αλλά και ότι ολόκληρη η πόλη της Μάνδρας που είχε αναπτυχθεί επάνω στις κοίτες των δύο ρεμάτων ήδη από το 1960.

Πηγή: ΕΡΤ

 

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση