Σύνοδος Κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης- Διαπραγμάτευση για πολιτική συμφωνία μέσα στον Ιούλιο (video)

Σύνοδος Κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης- Διαπραγμάτευση για πολιτική συμφωνία μέσα στον Ιούλιο (video)

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσε το κύριο «πιάτο» στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με τον Σαρλ Μισέλ να διευκρινίζει πάντως ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποτελεί «ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε μια επόμενη φυσική συνάντηση”. Πράγματι δεν υπήρξε καμία απόφαση για την «ταμπακιέρα».

[iframe src=»

Ήταν η πρώτη συζήτηση των ηγετών με βάση την πρόταση της Κομισιόν να διατεθούν άμεσα 750 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και το ζητούμενο να επιβεβαιωθεί η κατανόηση στα σημεία που επιζητείται συναίνεση. Σαν να λέμε να καταγραφούν οι διαφωνίες για να σχεδιαστούν οι συγκλίσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε την ανάγκη για μεγάλες αποφάσεις αλλά σκιαγράφησε ένα πλαίσιο χαμηλών προσδοκιών για άμεση πρόοδο, καθώς όπως είπε στους ηγέτες “οι χώρες πρέπει να επιλύσουν διαφορές σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του πακέτου ανάκαμψης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν και εποπτευθούν οι χρηματοδοτήσεις”.

O Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Νταβίντ Σασόλι, προέτρεψε τους ηγέτες να αποφασίσουν επειγόντως και θαρραλέα, με την επισήμανση ότι “ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να αντέξουμε”.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς απότομη μείωση της τάξης του 13% το δεύτερο τρίμηνο και ζήτησε ταχύτητα στις αποφάσεις.

Προσώρας, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το μέγεθος του πακέτου, τη διάρκεια του προσωρινού Ταμείου, τον τρόπο κατανομής της βοήθειας και της αναλογίας δανείων – επιχορηγήσεων, αλλά και ως προς τα κριτήρια παροχής της βοήθειας.

Η “ομάδα των τεσσάρων”, με αρχική σύνθεση την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Δανία, φαίνεται να διευρύνεται, καθώς και η Φινλανδία πλέον υποστηρίζει ως κύρια μορφή της βοήθειας τα δάνεια και μάλιστα με καθορισμό κριτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα ξεκινά μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση με στόχο μια πολιτική συμφωνία μέσα στον Ιούλιο, σε επακόλουθη Σύνοδο Κορυφής, με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου την περιοδική προεδρία του Συμβουλίου την αναλαμβάνει η Γερμανία και είναι δεδομένη η θέληση της Άνγκελας Μέρκελ να προωθηθεί άμεσα ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

www.ert.gr

Αντώνης Γαλανόπουλος