Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την οικονομία; Πώς θα εξελιχθεί το «καλά υπολογισμένο ρίσκο»

Ξεκινά από αύριο Δευτέρα, η τουριστική σεζόν – διαφορετική και πρωτόγνωρη φέτος, ελέω κοροναϊού.

Η χρονιά κατά γενική ομολογία είναι δύσκολη για τον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως θέλγητρο για την προσέλκυση τουριστών την καλή επιδημιολογική της εικόνα, διεκδικεί ένα κομμάτι από τη φετινή τουριστική πίτα, η οποία όμως φέτος είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες σεζόν.

«Καλά υπολογισμένο ρίσκο»

«Η γη των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των μαγευτικών παραλιών τα έχει πάει καλύτερα στην διαχείριση της κρίσης από ανταγωνιστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία», αναφέρει το Bloomberg  και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διεθνή εύσημα για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κοροναϊού, προχωρώντας γρήγορα σε lockdown και διατηρώντας τις απώλειες κάτω από 200. Αλλά, εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να κερδίσει χρήματα από αυτή την επιτυχία. Και με αυτόν τον τρόπο έρχεται το στοίχημα για τον τουρισμό, την ψυχή της οικονομίας».

Το Bloomberg, περιγράφει το άνοιγμα του τουρισμού, ως ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στη μάχη της Ελλάδας κατά του νέου κοροναϊού, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ακόμη χώρες θα έχουν στραμμένες το βλέμμα στη χώρα μας για να παρακολουθούν στενά το πώς το «καλά υπολογισμένο ρίσκο», κατά τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, θα εξελιχθεί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θυμίζει πως ο τουρισμός καλύπτει περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από 1/4 των θέσεων εργασίας, ενώ ιστορικά η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κύριες αγορές προσέλκυσης τουριστών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η απαγόρευση πτήσεων από την Βρετανία παραμένει σε ισχύ έως και τις 30 Ιουνίου.

Τα ερωτήματα

Η Ελλάδα, υποδέχεται από αύριο Δευτέρα ξένους επισκέπτες με διεθνείς πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολοι οι περιορισμοί αίρονται από την 1η Ιουλίου, με κάποιες δυνητικές εξαιρέσεις για συγκεκριμένες χώρες. Οι πτήσεις θα αρχίσουν ξανά σε περιφερειακά αεροδρόμια.

«Μαζί με την Κύπρο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται περισσότερο από τους ξένους τουρίστες. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η ροή των τουριστών θα τροφοδοτήσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ακόμη ένα δαπανηρό lockdown», αναφέρει το Bloomberg.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για τον κορoναϊό, αναγνωρίζει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ακόμη και αν όλοι έπρεπε να κάνουν τεστ για τον ιό πριν από την άφιξη τους.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε ένα γυάλινο βάζο», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση