Μόνο 9 νέα κρούσματα του κορονοϊού – Συναγερμός σε Ξάνθη και Λαμία (video)

Μόνο 9 νέα κρούσματα του κορονοϊού – Συναγερμός σε Ξάνθη και Λαμία (video)

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ενώ οι υγειονομικές αρχές επαγρυπνούν ιδιαίτερα στην Ξάνθη και τη Λαμία. Πάντως, σήμερα ανακοινώθηκαν μόνο 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 3.058 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα μας.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά τα θανατηφόρα κρούσματα είναι 183, καθώς καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος από κορονοϊό.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται 4 δήμοι στην Ξάνθη, καθώς εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, με θετικά κρούσματα του ιού, που δεν παρουσιάζουν όμως κανένα σύμπτωμα.

Στους 3.013 ελέγχους για τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ανιχνεύθηκαν 30 κρούσματα, τα οποία ήταν όλα ασυμπτωματικά.

Από τα 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 5 εντοπίζονται στο δήμο Τοπείρου, τα 2 στο δήμο Αβδήρων, τα 3 στο δήμο Ξάνθης και τα 20 που υπολείπονται στο δήμο Μύκης.

«Θα πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση, σωστή ιχνηλάτηση και σωστή αντιμετώπιση» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και πρόσθεσε: «Γίνεται ήδη ιχνηλάτηση, είναι κάτι που το έχει αναλάβει ο Ε.Ο.Δ.Υ.».

«Και εμείς και η πολιτεία θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους παίρνοντας άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Νικόλαος Εφραιμίδης.

Τα αυξημένα κρούσματα στην Ξάνθη φέρνουν και νέους περιορισμούς.

Οι κάτοικοι προβληματίζονται για τα κρούσματα, ενώ ανησυχούν για την επιβολή νέων μέτρων, τα οποία ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει απαγορευτικά μέτρα, όπως lockdown, αλλά μέτρα που σχετίζονται με την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Ανησυχία και για τα κρούσματα στη Λαμία

Τα 4 νέα κρούσματα στη Λαμία έχουν σημάνει συναγερμό στην Αταλάντη, όπου βρέθηκε ο 28χρονος (που είχε μολυνθεί με κορονοϊό), σπάζοντας την καραντίνα. Ο νεαρός άνδρας είχε επαφές με φίλους και συγγενείς. Κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. βρέθηκε στην περιοχή και πήρε δείγματα από 19 άτομα.

«Η ιχνηλάτηση πήγε καλά, έγινε άμεσα», δήλωσε ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές. Ανέφερε ότι συνολικά ελήφθησαν 19 τεστ και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι τις επόμενες 2 μέρες θα έχουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων»

Η κατάσταση του 85χρονου άνδραπαππού του 28χρονου– που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Λαμίας επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να διασωληνωθεί. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένει η κόρη του, ενώ η σύζυγος και ο εγγονός του νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.

Άνοιγμα του τουρισμού με αυστηρή τήρηση μέτρων

Δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους παραμένει «μονόδρομος» λένε οι επιδημιολόγοι και μη τήρησή τους θα φέρει τοπικά lockdown.

Μια ανάσα από το άνοιγμα του τουρισμού και η ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο αύξησης των εισαγόμενων κρουσμάτων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ο λοιμωξιολόγος Άρης Τσιάκαλος προειδοποιεί ότι «η μη τήρηση των μέτρων από τη μια και η ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων από την άλλη, είναι ικανή να οδηγήσει σε μια δεύτερη κορύφωση πανδημίας πολύ νωρίτερα από ό,τι την περιμέναμε».

«Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης, με εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, σε τοπικό επίπεδο, εφόσον κριθεί αναγκαίο» υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες αποτελεί βασική κυβερνητική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ενώ θα όφειλε να δώσει εξηγήσεις για τις δικές της επιλογές. Προχώρησε στην, προφανώς αναγκαία, σταδιακή άρση του lockdown, χωρίς όμως το βασικό: ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Με όρους ασφάλειας, ανοίγουμε τις πτήσεις τις τουριστικές αρχικά από τις περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς και από τα πρωτόκολλα που έχει ανοίξει το “Ελευθέριος Βενιζέλος”» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μη τήρηση των μέτρων θα φέρει τοπικά lockdown, σε τρία στάδια:

  • 1ο στάδιο: καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο
  • 2ο στάδιο: περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
  • 3ο στάδιο: καραντίνα σε ένα ολόκληρο νησί

Μετά τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε beach bar της Μυκόνου και της Ναυπάκτου, αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και προωθείται άμεσο λουκέτο για τους παραβάτες.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «για το λουκέτο στα μαγαζιά πρέπει να δίνεται το δικαίωμα έφεσης».

Από την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκαν 259 έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταγράφηκαν 54 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 24.600 ευρώ.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων, ζήτησε ο πρωθυπουργός και ήδη μεικτά κλιμάκια σαρώνουν τις περιοχές που συγκεντρώνουν κόσμο.

Στο Πασαλιμάνι, ελέγχθηκαν πάνω από 30 καταστήματα, ενώ διαπιστώθηκαν μόνο δύο παραβάσεις. Η συντριπτική πλειονότητα ιδιοκτητών και πελατών τηρούν τα μέτρα (χρήση μάσκας, αποστάσεις κλπ). Σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα σε προσωπικό για μη χρήση μάσκας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Σόνια Φίλη, Αντώνης Καρανδεινός, Νίκη Παπαδούλα, Νίκος Καπόγλης

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση