5 Ιουνίου 2020 – Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος & η Κλιματική Κρίση

«Αν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόβλημα, η αντιμετώπισή της είναι τοπικού χαρακτήρα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του πλανήτη και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του «Αν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα, η αντιμετώπισή της είναι τοπικού χαρακτήρα».

Το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και πολλές κυβερνήσεις έχουν κηρύξει τις χώρες τους σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή». Απαιτούνται άμεσα και στη χώρα μας να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020, υποστηρίζει σταθερά τις τρεις βασικές και διαχρονικές θέσεις – αξίες του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινήματος, που είναι:

  • Οι Άνθρωποι, ο Πλανήτης, και τα Δημόσια Αγαθά (τα κοινά) πάνω από τα κέρδη,

  • Κλιματική δικαιοσύνη,

  • Αλλάζουμε το σύστημα – Όχι το κλίμα.

Η ραγδαία κλιματική αλλαγή έθεσε τον Πλανήτη σε παγκόσμιο συναγερμό, καθώς οι επιπτώσεις της στο φυσικό και στο αστικό περιβάλλον, και κατ’ επέκταση στην οικονομία και την κοινωνία, είναι δραματικές.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση των πλημμυρών και των πυρκαγιών, υποβάθμιση εδαφών, ερημοποίηση, διάβρωση ακτών και δέλτα ποταμών, προβλήματα σε λιμάνια και μαρίνες, μείωση της βιοποικιλότητας, αύξηση κατανάλωσης και κόστους ενέργειας, μείωση της αγροτικής παραγωγής, επιβάρυνση της υγείας των πολιτών, δραματική μείωση του ΑΕΠ, συρρίκνωση του τουρισμού και αύξηση του κινδύνου φτώχειας είναι μερικές από τις συνέπειες που πρόκειται να προκαλέσει.

Η κλιματική κρίση είναι το σημαντικότερο και πιο επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αναμένεται να οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να οδηγήσει σε νέα κύματα κλιματικής μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νομικό επίπεδο έχει προσαρμόσει θεωρητικά την πολιτική της σύμφωνα με τις «υποχρεώσεις» της. Ωστόσο πρακτικά η χώρα μας είναι απροετοίμαστη απέναντι σε μια σειρά από λίγο-πολύ αναπόφευκτες αλλαγές που θα επηρεάσουν έντονα το παραγωγικό της μοντέλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ συμμετέχει στη μαζική κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 6μ.μ. στο Σύνταγμα και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο.

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, είναι μέλος της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). 

Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. 


Αφήστε μια απάντηση