Covid-19, η επόμενη μέρα: Πανέτοιμη η Σύρος περιμένει τους τουρίστες

Covid-19, η επόμενη μέρα: Πανέτοιμη η Σύρος περιμένει τους τουρίστες

Έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι αποτελεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Βιώνουμε μια νέα συνθήκη, πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πανέτοιμοι, προχωράμε μπροστά, προσαρμοζόμαστε και θα ανακάμψουμε, σημειώνει μιλώντας στο ert.gr ο Παναγιώτης Κουταβάς, αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ερμούπολης.

Η «επόμενη μέρα» μετά τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού βρίσκει τις κοινωνίες και τους ανθρώπους να προσπαθούν να επουλώσουν τις «πληγές» και να ορθοποδήσουν. Η κοινωνία της Σύρου έχει λάβει όλα τα μέτρα κι έβαλε ξανά τις μηχανές της σε λειτουργία, βαδίζουμε με σταθερά βήματα και με σύνεση, ούτε με εφησυχασμό αλλά ούτε και με πανικό, υποστηρίζει ο κ. Κουταβάς και επισημαίνει πως η παντελής έλλειψη τουριστών αλλά και η εικόνα του άδειου λιμανιού είναι πρωτόγνωρη.

Μετά τη δοκιμασία του εγκλεισμού όλων μας λόγω του κορονοϊού, πώς βιώνει η κοινωνία της Σύρου την «επόμενη μέρα»;

«Η κοινωνία της Σύρου στο σύνολό της, όπως και η ελληνική κοινωνία, πέρασε μια δοκιμασία με πολλά και εναλλασσόμενα συναισθήματα. Οι αλλαγές που όλοι βιώσαμε, λόγω της πανδημίας, έχουν επιδράσει στη σκέψη, στα συναισθήματα, στη συμπεριφορά και στην καθημερινότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στη νέα «κανονικότητα», όπου πλέον επικρατούν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα. Η συριανή κοινωνία ανταποκρίθηκε σε αυτή τη δοκιμασία επιδεικνύοντας πειθαρχία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Σύρο -όπως και σε όλες τις Κυκλάδες- καταγράφηκε ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός παραβάσεων στα κυβερνητικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού, που ως επί το πλείστον αφορούσαν σε άσκοπες μετακινήσεις κι όχι σε συγκεντρώσεις συνανθρώπων μας, σε λειτουργία καταστημάτων ή σε πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι για την «επόμενη μέρα». Η αίσθηση που έχω είναι ότι σε αυτήν την «επόμενη μέρα» προχωράμε με σταθερά βήματα και λειτουργούμε με σύνεση, ούτε με εφησυχασμό, αλλά ούτε και με πανικό».

Παναγιώτης Κουταβάς, αντιδήμαρχος Τουρισμού Ερμούπολης

Η κοινωνία αλλά και η οικονομία της Σύρου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Τι μηνύματα υπάρχουν;

«Ένας από τους οικονομικούς πυλώνες της Σύρου είναι και εκείνος του τουρισμού. Η Σύρος έχει επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Όλο και πιο συχνά αφιερώματα διεθνών Μέσων εξυμνούν τις φυσικές ομορφιές του νησιού, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία του. Κι αν όλο αυτό συνδυαστεί με την ασφάλεια που παρέχει στον επισκέπτη, καθώς διαθέτει αεροδρόμιο, βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, νοσοκομείο στο οποίο πρόσφατα εγκαινιάστηκε και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθίσταται ο πλέον ασφαλής προορισμός στην καρδιά του Αιγαίου. Ασφαλώς η Σύρος, με την κοσμοπολίτικη Ερμούπολη, τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και τους γραφικούς οικισμούς στα χωριά, έρχεται αυτή τη σεζόν αντιμέτωπη με τη νέα κατάσταση, από την οποία ευελπιστούμε πως θα βγει νικήτρια. Είναι γεγονός πως τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα άλλοτε ανησυχίας για το “τι μέλλει γενέσθαι” και άλλοτε συγκρατημένης αισιοδοξίας. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών του τουρισμού έχουν ανοίξει ή σκοπεύουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους άμεσα. Η Δημοτική Αρχή με σχέδιο, αλλά και εφαρμόζοντας τις επιταγές της κυβέρνησης, στέκεται αρωγός στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση τον κοινωνικό ιστό της πόλης; Ποια προβλήματα ανέκυψαν;

«Μια τέτοιας εμβέλειας υγειονομική κρίση αναμφίβολα άφησε τα “σημάδια” της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Δεν μπορεί παρά να έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη συνέχεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά και οι εργαζόμενοι στις επαγγελματικές κατηγορίες που χαρακτηρίζονται από “εποχικότητα”. Ωστόσο είναι διαφορετικά τα δεδομένα σε μια νησιωτική περιοχή, όπως η Σύρος, και διαφορετικά στην περίπτωση μιας μεγάλης πόλης».

Έχουμε εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να εφαρμόζονται από όλους και σε όλους τους χώρους τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό;

«Η εκπαίδευση σε ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας θα έπρεπε να αποτελεί αίτημα και πρακτική ανεξαρτήτως οποιασδήποτε υγειονομικής κρίσης. Υγεία και καθαριότητα ως νοοτροπία και όχι σαν επιβεβλημένο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, τη δεδομένη χρονική στιγμή οφείλουμε απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας όπως αυτά ορίζονται. Οι επιχειρηματίες της Σύρου έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητα της κατάστασης και λειτουργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οι δημοτικές δομές, οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας εφαρμόζουν με ευλάβεια τα θεσμοθετημένα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Φωτογραφία: Eurokinissi/Βάιος Χασιαλής

Μπορούμε να πούμε ότι επανέρχεται σιγά σιγά η «κανονικότητα»; Αν όχι, γιατί; Τι έχει αλλάξει;

«Σίγουρα, το άνοιγμα των επιχειρήσεων και των σχολείων, η αύξηση των δρομολογίων των πλοίων και η “ελευθερία” στις μετακινήσεις επαναφέρουν τη λεγομένη “κανονικότητα”. Παρ’ όλα αυτά με βεβαιότητα θα σας πω πως βιώνουμε μια νέα συνθήκη, πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε αλλαγή σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Προχωράμε μπροστά, προσαρμοζόμαστε και θα  ανακάμψουμε ξανά».

Λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα μαγαζιά εστίασης. Άνοιξαν και τα σχολεία. Ποια είναι η εικόνα της πόλης σήμερα; Σε τι διαφέρει π.χ. από την αντίστοιχη περσινή;

«Η Ερμούπολη, που αποτελεί το κέντρο της Σύρου τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά, επανέρχεται σταθερά στην προ κορονοϊού εποχή. Η εικόνα που έχει κανείς σήμερα περπατώντας στην πόλη, είναι εκείνη μιας πόλης που έβαλε ξανά τις μηχανές της σε λειτουργία. Τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τα μαγαζιά εστίασης άνοιξαν και ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να βγαίνει και να κινείται. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους και στη σχολική τους καθημερινότητα. Σε σχέση βέβαια με την περσινή χρονιά, η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη κυρίως στα καταστήματα εστίασης. Η παντελής έλλειψη τουριστών, αλλά και η εικόνα του άδειου λιμανιού είναι πρωτόγνωρη για εμάς».

Τι επιπτώσεις έχει η κατάσταση αυτή στη νεολαία; Βοήθησε το άνοιγμα των σχολείων;

«Προσωπικά εμπιστεύομαι τη νεολαία. Οι μαθητές βίωσαν την πανδημία και το πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε όπως όλοι μας: με ανησυχία, με αβεβαιότητα, αλλά και με αίσθημα ευθύνης. Φανταστείτε πόσο άλλαξε η καθημερινότητά τους και πόσο διαφορετικός ήταν ο διαδικτυακός τρόπος διδασκαλίας. Το σχολικό περιβάλλον, ωστόσο, εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί την επάνοδο στους συνήθεις ρυθμούς. Εξάλλου το σχολείο συνδυάζεται με την προετοιμασία και τη γνώση, αλλά και με τις κοινωνικές επαφές και τις δραστηριότητες. Συνεπώς συνέβαλε στην ομαλή μετάβαση στη μετά κορονοϊό εποχή. Εξ όσων γνωρίζω δε, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προτίμησε να επιστρέψει στο σχολείο, παρότι ήταν στην ευχέρειά τους και η μη επιστροφή».

Ο Δήμος έχει κάποιο σχέδιο, παίρνει μέτρα για να βοηθήσει αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την κατάσταση;

«Ο Δήμος μας είναι αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας. Εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών, τη μείωση των ενοικίων των δημοτικών ακινήτων που μισθώνονται, τη μείωση του τιμήματος στις παραχωρήσεις χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών, και παράλληλα εξετάζει επιπλέον ενέργειες προς ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων».

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση