Ισχυρά μηνύματα ΕΕ, ΗΠΑ και Αθήνας προς την Άγκυρα-ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (live)

Ισχυρά μηνύματα ΕΕ, ΗΠΑ και Αθήνας προς την Άγκυρα-ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (live)

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στέλνει η Αθήνα προς κάθε κατεύθυνση. Ο πολιτικός κόσμος και η Πολιτειακή Αρχή παραμένουν προσηλωμένοι στις εθνικές κόκκινες γραμμές, δηλώνοντας αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα, ενίοτε δείχνει και δόντια σε ενδεχόμενη απόπειρα παραβίασης των συνόρων στον Έβρο έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές αν οξυνθεί η επιθετική πολιτική της Τουρκίας έχουμε απάντηση» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σαφές και το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας  Σακελλαροπούλου στην συνάντηση που είχε στο προεδρικό με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Σχεδόν καθημερινά, η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει στις αυθαίρετες διεκδικήσεις της στην Αν. Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα». Στην ίδια γραμμή ο Τούρκος διπλωμάτης Τ. Ερσιγιές, σε ανάρτησή του εμφανίζει εκ νέου τον χάρτη των παράνομων Τουρκικών διεκδικήσεων.

«Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά της δικαιώματα» ήταν το σαφές μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

«Διατηρούμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ανάσχεση στις τουρκικές επιδιώξεις αποτελούν τα σαφή μηνύματα που στέλνουν ΗΠΑ και ΕΕ στην Τουρκία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύρου ενώ κατηγορηματικός εμφανίσθηκε και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον ότι «τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα»

Την ίδια ώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις και ζητά σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας. Οφείλει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Θέλουν να προκαλέσουν είτε θερμό επεισόδιο είτε σύγκρουση. Εμείς πρέπει να παρακολουθήσουμε τις ενέργειες και να μην τις προκαλέσουμε άρα μιλάμε για την απάντηση σε μια πιθανή έρευνα σεισμικού περιεχομένου είτε για ορυκτό πλούτο. Αυτή την έρευνα δεν θα την επιτρέψουμε» ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ , Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στα σύνορα, που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διαπραγμάτευση, συνδιαχείριση και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η μόνη απάντηση εάν το τουρκικό γεωτρύπανο παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι: » το βυθίσατε το γεωτρύπανο» και άμεση βύθιση του» επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς με νέες προκλητικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίζει που θα διαβαστεί το Κοράνι σε μία άλλη χώρα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση