SpaceX: Πραγματοποίησε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες προσπάθειας, η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, έστειλε με επιτυχία δύο αστροναύτες σε τροχιά, εισάγοντας μια νέα εποχή επανδρωμένων διαστημικών αποστολών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτήση σηματοδότησε την πρώτη φορά που αστροναύτες μπαίνουν σε τροχιά από το αμερικανικό έδαφος μετά από σχεδόν μια δεκαετία και η SpaceX είναι τώρα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή.

SpaceX

Οι δύο αστροναύτες βετεράνοι της NASA Bob Behnken και Doug Hurley  ταξιδεύουν στο διάστημα μέσα στο νέο αυτοματοποιημένο διαστημικό σκάφος του SpaceX που ονομάζεται Crew Dragon, μια κάψουλα σχεδιασμένη για να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μέσα στην κομψή κάψουλα, πάνω από τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, οι αστροναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον σταθμό από Kennedy Space Center της NASA στη Φλόριντα το Σάββατο. Ο πύραυλος έστειλε με επιτυχία το Crew Dragon σε τροχιά περίπου 12 λεπτά αργότερα και επέστρεψε στην Γη. Τώρα, οι αστροναύτες θα περάσουν περίπου την επόμενη μέρα σε τροχιά πριν επιχειρήσουν να συνδεθούν με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου στις 17:29 ώρα Ελλάδος της Κυριακής.

Το Crew Dragon έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται αυτόματα με το ISS χωρίς την ανάγκη χειρισμού από το πλήρωμα, αν και οι δύο αστροναύτες θα δοκιμάσουν να χειριστούν την κάψουλα με τα χειριστήρια της οθόνης αφής όταν πλησιάζουν στο σταθμό για τις ανάγκες της δοκιμαστικής πτήσης. Μετά τη δοκιμή, οι αστροναύτες θα παραιτηθούν από τον έλεγχο του Crew Dragon 30 δευτερόλεπτα πριν την σύνδεση τους με τον σταθμό και η κάψουλα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει αυτόματα το σταθμό.

Οι δύο αστροναύτες πρέπει επίσης να επιστρέψουν στη Γη με την ίδια κάψουλα και να δοκιμάσουν την ικανότητα του Crew Dragon να επιστρέφει τους ανθρώπους με ασφάλεια στη Γη. Η NASA δεν έχει αποφασίσει πότε θα επιστρέψει το ζευγάρι και αυτό αναμένεται να είναι κάπου μεταξύ των επόμενων έξι και 16 εβδομάδων. Όταν ληφθεί αυτή η απόφαση, οι Behnken και Hurley θα επιστρέψουν στην κάψουλα Crew Dragon και θα ξεκινήσουν το ταξίδι πίσω στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Το Crew Dragon είναι εξοπλισμένο με μια θερμική ασπίδα για να προστατεύει τους αστροναύτες από την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα ενώ η κάψουλα διαθέτει μια σειρά από τέσσερα αλεξίπτωτα σχεδιασμένα για να ανοίξουν και να επιτρέψουν την ομαλή προσθαλάσσωση στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μετά τη προσθαλάσσωση , ένα σκάφος ανάκτησης της SpaceX θα παραλάβει το πλήρωμα και θα τους μεταφέρει μαζί με την κάψουλα στην ακτή.

SpaceX

Οι φιλοδοξίες της SpaceX και του Elon Musk δεν σταματούν εκεί. Η εταιρεία εργάζεται επί του παρόντος σε έναν νέο πύραυλο που ονομάζεται Starship, ο οποίος μπορεί μια μέρα να μεταφέρει ανθρώπους σε προορισμούς όπως η Σελήνη και ο Άρης. Υπάρχουν πολλά εμπόδια μεταξύ αυτού του τολμηρού οράματος και της πραγματικότητας, αλλά η σημερινή επιτυχία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μια εταιρεία που στοχεύει να μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα.

Η NASA μεταδίδει όλη την αποστολή μεσώ live stream και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παραπάνω link. H SpaceX σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή μαζί με την NASA που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου. Αυτή η αποστολή θα μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες: τον Victor Glover, Mike Hopkins και τον Shannon Walker και το Soichi Noguchi.

Πηγή

SpaceX: Πραγματοποίησε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολήTechblog.gr

Φώτης Λαμπρινός