Microsoft: Θα αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους με AI στα News και MSN

microsoft

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ωθήσει την ανθρωπότητα να εξετάζει και να χρησιμοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς την εξ αποστάσεως εργασία, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, και τα μέσα αυτόματης διεκπεραίωσης διαδικασιών. Αυτό δεν είναι κακό, για αρκετούς λόγους. Ωστόσο, επηρεάζει αρνητικά τη ζωή πολλών εργαζομένων, και ένα παράδειγμα είναι η επερχόμενη δράση της Microsoft.

Το AI παίρνει τις δουλειές των ανθρώπων

Σύμφωνα με τους The Guardian, και άλλα ειδησεογραφικά μέσα, η Microsoft σχεδιάζει να απολύσει δεκάδες δημοσιογράφους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο News και το MSN.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, ο τεχνολογικός κολοσσός θα απολύσει 50 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και 27 στην Αγγλία, και θα τους αντικαταστήσει με AI. Πρόκειται κυρίως για προσωπικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την εύρεση, επιλογή, και επεξεργασία ειδήσεων. Οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης δεν θα επηρεαστούν.

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε ότι οι απολύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία, αλλά είναι μέρος της αξιολόγησης που πραγματοποιεί η εταιρεία ανά διαστήματα, και η οποία μερικές φορές οδηγεί σε αναγκαίες αναδιατάξεις.

Εκτός από τις μαζικές απολύσεις, η αντικατάσταση των δημοσιογράφων με AI εγείρει κάποια ερωτήματα. Θα μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft να διαχειριστεί σωστά το περιεχόμενο που θα έχει στα χέρια της; Έχει την ικανότητα να ακολουθήσει αυστηρές συντακτικές οδηγίες; Μπορεί να εξετάζει την καταλληλότητα του υλικού ώστε να αποτρέπει την άμεση θέαση βίαιου υλικού;

Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό, αλλά ελπίζουμε να μην οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο όγκο απολύσεων.

Πηγή

Microsoft: Θα αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους με AI στα News και MSNTechblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος