Αντιδράσεις στην Αθήνα για την φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά (video)

Αντιδράσεις στην Αθήνα για την φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά (video)

Νέο σόου έστησε o Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, με ψεύτικο τείχος και ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά. Η φιέστα περιελάμβανε πύρινο διάγγελμα, βεγγαλικά, αναπαράσταση της μάχης, μουσική, τραγούδια και μία πομπή από δεκάδες πλοία. «Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα, είχε μιλήσει για «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς«.

Συγκεκριμένα, η πρώτη Ελληνική αντίδραση γι’ αυτό το show ήταν από το υπουργείο εξωτερικών που αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».

Aπάντησε το Τουρκικό ΥΠΕΞ -προκαλώντας ξανά- και αναφέρει πως οι ανακοινώσεις της Αθήνας δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό:
«Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία της Τουρκία και της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα.»

Πάντως το Ελληνικό ΥΠΕΞ ομιλεί για τις εσωτερικές σκοπιμότητες που εμπεριέχουν οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας.
«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Με tweet του ο τομεάρχης εξωτερικών Γιώργος Κατρουγκαλος καταδικάζει και εκείνος τα όσα έγιναν χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγιά Σοφιά.
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO τμήμα της παγκόσμιας πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.»

Η Ελληνική λύση κατηγορεί το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για φοβικό σύνδρομο
«Δεν έγινε κάποια «απόπειρα αλλοίωσης» από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά το τετελεσμένο έγκλημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας… Η Τουρκία δεν είναι «θεματοφύλακας» της Αγίας Σοφίας, αλλά ανάξιος κατακτητής.»

Πάντως Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας  Φατίχ Ντονμέζ,  μιλώντας στην τελετή απόπλου του γεωτρύπανου «Φατίχ» για την Μαύρη Θάλασσα, προανήγγειλε έρευνες εντός των 3-4 μηνών από την Τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου, σε  περιοχές που έχουν αδειοδοτηεθεί, κάτι που  είναι  πλέον εφικτό με το τουρκο-λυβικο μνημόνιο.

Αυτή η κίνηση προφανώς και θα δημιουργήσει εντάσεις καθώς με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο επιχειρείται από την Τουρκία η υφαρπαγή όλης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τη χθεσινό σόου, που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η χθεσινή εικόνα ήταν προκλητική. Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το υπουργείο εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ- πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα»

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Αριάννα Φερεντίνου, Γιώργος Σιδέρης

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση