Συνάντηση Ν. Μηταράκη με τους 32 διοικητές των ΚΥΤ- Από 1η Ιουνίου σταδιακή έξοδος προσφύγων από δομές

Συνάντηση Ν. Μηταράκη με τους 32 διοικητές των ΚΥΤ- Από 1η Ιουνίου σταδιακή έξοδος προσφύγων από δομές

Την πρώτη εκπαίδευση για την αποστολή τους είχαν σήμερα οι 32 νέοι διοικητές των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατά την συνάντησή τους με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Από την 1η Ιουνίου εξάλλου ξεκινά η σταδιακή αποχώρηση προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο, από τις δομές. Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος για επιπλέον ενίσχυση από τις Η.Π.Α, της τάξης των 2.350.000 δολλαρίων για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στις μεταναστευτικές ροές.

Αναλαμβάνουν ένα βαρύ καθηκοντολόγιο ανέφερε χαρακτηριστικά για τους 32 νέους διοικητές των ΚΥΤ ο κ. Μηταράκης, καθώς όπως επεσήμανε αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο διορισμός των διοικητών συνδέεται με την ανάκτηση του ελέγχου των δομών και του μεταναστευτικού από την ελληνική πολιτεία, τόνισε ο υπουργός, καθώς μέχρι πρόσφατα το 82% της χρηματοδότησης από την Ε.Ε ελεγχόταν από τους διεθνής οργανισμούς και από τις ΜΚΟ. Με τον διορισμό των διοικητών «Θα ανοίξουν νέες γέφυρες επικοινωνίας, τόσο με τους φιλοξενούμενους στις δομές όσο και με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να χαράσσεται ενιαία η Μεταναστευτική πολιτική, βασικοί άξονες της οποίας παραμένουν η μείωση των ροών και η αποσυμφόρηση των δομών».

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, από 1ης Ιουνίου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα στο άσυλο, θα μπορούν να φεύγουν από τις δομές τόσο των νησιών όσο και της ηπειρωτικής χώρας με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή όπου επιθυμούν, είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα ακολουθούν το δρόμο της απέλασης.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση