Θωρακίζονται τα νησιά για τον κορονοϊό – Οι τρεις άξονες (video)

Θωρακίζονται τα νησιά για τον κορονοϊό – Οι τρεις άξονες (video)

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά, που θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε με ασφάλεια οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και οι τουρίστες να επισκεφτούν τα νησιά.

Πέντε νοσοκομεία πυλώνες με 26 κρεβάτια ΜΕΘ θα αποτελέσουν τη βάση αντιμετώπισης περιστατικών COVID-19, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει αλληλοσύνδεση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τα οποία θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τα αντίστοιχα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα νοσοκομεία που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών covid είναι της Λέσβου, της Σάμου, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας και της Ρόδου.

Tο Νοσοκομείο της Κέρκυρας απέκτησε αντιδραστήριο ελέγχου δειγμάτων covid. Μέσα σε μία ώρα ο ασθενής θα γνωρίζει αν είναι θετικός ή όχι στον ιό και πλέον θα εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, αφού αυτά δεν θα στέλνονται στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη, δίνει υπεραξία στο νησί», δήλωσε στην ΕΡΤ η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Νοσοκομείο πυλώνας ενάντια στον covid και στο νοσοκομείο της Ρόδου.

«Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι ανάγκη προκύψει», τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Δωδεκανήσων διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, μηχάνημα ανίχνευσης κορονοιού, 2 θαλάμους αρνητικής πίεσης και ξεχωριστή κλινική για κορονοιό.

Πενήντα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διαθέτουν τα 4 νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία λόγω της δυναμικής τους ανήκουν στον 1ο αξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση του κοβιντ 19.

«Ο σχεδιασμός ήταν από την αρχή και για την τουριστική περίοδο, είμαστε πανέτοιμοι σε ό,τι χρειαστεί», αναφέρει ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Το σχέδιο «υγειονομική ομπρέλα» στα νησιά περιλαμβάνει τη δημιουργία ξεχωριστών κλινικών για covid μέσα στα νοσοκομεία, αν αυτά δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Τα βασικά νοσοκομεία σε αυτή την περίπτωση είναι της Χίου, της Κεφαλονιάς, της Σαντορίνης, της Κω και της Νάξου, όπου και συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος τουριστών, αλλά και της Ικαρίας, της Λήμνου και της Καλύμνου.

Με επιπλέον προσλήψεις το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να θωρακίσει τα Κέντρα Υγείας στα μικρότερα νησιά της χώρας.

Εργαστήρια για τεστ αναμένεται να τοποθετηθούν από τις αρχές Ιουνίου σε 20 νησιά.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση