Covid-19: Έκκληση για «πράσινη» ανάκαμψη από τους γιατρούς του κόσμου

Έκκληση για «πράσινη ανάκαμψη» από την κρίση του κορωνοϊού, στην οποία θα ληφθεί υπόψη η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, απευθύνουν στους ηγέτες του πλανήτη γιατροί και επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας.

Περισσότερες από 200 οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατ. εργαζομένους στον τομέα της υγείας – περίπου οι μισοί του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας – έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της ομάδας G20 και στους συμβούλους υγείας, στην οποία αναφέρονται στα 7 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο στους οποίους συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας και επιστημονικοί σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στο σχεδιασμό των πακέτων στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζεται στην επιστολή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στα πακέτα θα περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν και προειδοποιούν για το πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μελλοντικών ασθενειών.

Οι υπογράφοντες επιθυμούν επίσης μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, με τη δημόσια στήριξη να μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλουν στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από Guardian


Αφήστε μια απάντηση