Σχέδια της ΕΚΤ για πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρίς τη Bundesbank

Σχέδια της ΕΚΤ για πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρίς τη Bundesbank

Σχέδια έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισεκ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), εάν το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο την εξαναγκάσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές.

Στην περίπτωση αυτού του δυσμενούς σεναρίου, η ΕΚΤ θα αναλάβει πρωτοφανή νομική δράση κατά της Bundesbank, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, για να την επαναφέρει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει δώσει προθεσμία στην ΕΚΤ μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει την αγορά κρατικών ομολόγων ή αλλιώς να συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς τη Bundesbank, στην οποία αναλογεί πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής αγοράς ομολόγων.

Οι περισσότερες πηγές αναμένουν ότι η νομική πρόκληση από το δικαστήριο της Καρλσρούη θα επιλυθεί από την ίδια την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα δείξει ότι η πολιτική ήταν κατάλληλη και θα απαντήσει στις ανησυχίες για τις παράπλευρες συνέπειές της.

Πάντως, στελέχη της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το σενάριο μη συμμετοχής της Bundesbank στην αγορά ομολόγων, με απαγορευτική δικαστική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ ή – λιγότερο πιθανό – οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποκτήσουν το ποσοστό της Bundesbank στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP) και θα αγοράζουν γερμανικά ομόλογα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ή συζητηθεί επίσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα ξεκινούσε πιθανόν νομική διαδικασία κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για μη τήρηση της υποχρέωσής της ως μέλους του Ευρωσυστήματος αν σταματούσε τις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με τις τέσσερις πηγές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Bundesbank, η ΕΚΤ θα μπορούσε να φέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ το 1999.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, όμως η απόφασή του αγνοήθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, προκαλώντας νέα σύγκρουση της Γερμανίας με θεσμούς της Ε.Ε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει αισιοδοξία ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο μπορεί να αποφευχθεί. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της νωρίτερα στον μήνα ότι το θέμα «μπορεί να επιλυθεί» αν η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιό της.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Πηγή: Reuters

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη

Αφήστε μια απάντηση