Στο τραπέζι η δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου- ΠΝΠ και για τους ενοικιαστές

Στο τραπέζι η δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου- ΠΝΠ και για τους ενοικιαστές

Σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που μπορεί να φτάσει και το 50% αλλά και συμψηφισμό των μειωμένων ενοικίων με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η προκαταβολή φόρου έχει κόστος 2,5 δισ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και προσδιόρισε τις αποφάσεις στον Ιούλιο, όταν θα «έχουμε πλήρη εικόνα για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, και τη μείωση του τζίρου στην οικονομία». «Θα έρθουμε και θα μειώσουμε σημαντικά την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται φέτος», ανέφερε, χωρίς να αποκλείσει μείωση και στο 50%, ενδεχόμενο που θα εξαρτηθεί όμως από τη μείωση του τζίρου.

Συμψηφισμός μειωμένων ενοικίων με φορολογικές υποχρεώσεις

Για τη στήριξη των ιδιοκτητών, προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση μέσω του συμψηφισμού με τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Επίσης είπε πως «προσπαθούμε στην ΑΑΔΕ να εμπλουτίσουμε την υπάρχουσα πλατφόρμα που υπάρχει ούτως ώστε εκεί να αποδεικνύεται πρώτα ότι έγινε μείωση ενοικίου».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ανέφερε πως τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα πληρωθούν οι άλλοι επτά χιλιάδες δικαιούχοι των οκτακοσίων ευρώ. Επίσης, εκκρεμεί η πληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 5.700 εταιρείες που είναι συνδεδεμένες και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος γιατί το ποσό προέρχεται από την ΕΕ. Συνολικά θα καλυφθούν 53.000 επιχειρήσεις. Ήδη έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια και εκτιμά πως η συνολική δαπάνη θα φτάσει στα 600 εκατομμύρια. Η δεύτερη φάση θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ και η διανομή θα γίνει με στοιχεία Μαρτίου-Μαΐου. Διευκρίνισε πως όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην πρώτη φάση θα έχουν δικαίωμα να εισαχθούν και στη δεύτερη φάση, αλλά με πρόβλεψη στο ποσό που θα λάβουν για να βοηθηθούν περισσότερο όσες εταιρείες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.

Ο κύριος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από την κίνηση περιορισμού τους κατά 0,9% που ξεκινά από τον επόμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο θα ξεκθαριστεί η πορεία σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει από το 2021 και μετά ο αναγκαίος δημοσιονομικός και ταμειακός χώρος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: ‘Ακης Αθανασόπουλος

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση