Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Το ενδεχόμενο της επιστροφής στα σχολεία και των μαθητών του δημοτικού εξετάζει πλέον η κυβέρνηση. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως», αυτό θα γίνει αρχές Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Αν επικρατήσει το σενάριο για επαναλειτουργία των δημοτικών την 1η Ιουνίου, τα μαθήματα θα διαρκέσουν έως τις 30 του ίδιου μήνα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά την 1η Σεπτεμβρίου για την κάλυψη της ύλης.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση Γ.Γ.Π.Π. – Ε.Ο.Δ.Υ. για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο άνοιγμα των σχολείων. Υπογράμμισε ότι οριζόντιες αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι «η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά – υπό προϋποθέσεις – στην κανονικότητα που τους στερήσαμε» , καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Μπορούν να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, «με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι να έχουμε ένα συνεχή έλεγχο και εκτίμηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κατά το δυνατό ώστε το τρίπτυχο του ελέγχου, της ιχνηλάτησης, της απομόνωσης, να τηρείται και στο χώρο του σχολείου.

Σημείωσε πως ό,τι και να εισηγηθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή, ότι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την λάβουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι.

Αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αλλά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, λένε οι εκπαιδευτικοί.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Η τράπεζα θεμάτων, η επαναφορά της βάσης του 10 και η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων είναι κάποιες αλλαγές που βρίσκει αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολυβά

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση