Ένα ακόμη βήμα στην κανονικότητα-Μετακινήσεις από νομό σε νομό-Ανοίγουν εμπορικά-εκπτωτικά-Στα θρανία μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου (live)

Ένα ακόμη βήμα στην κανονικότητα-Μετακινήσεις από νομό σε νομό-Ανοίγουν εμπορικά-εκπτωτικά-Στα θρανία μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου (live)

Σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, φέρνει το σημερινό, τρίτο στάδιο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» που επέβαλε στις ζωές μας η πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, από σήμερα το πρωί επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις ελεύθερα στην ηπειρωτική χώρα αλλά και την Κρήτη. Ανοίγουν και πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, δίνοντας έτσι νέα ανάσα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Στις 10 το πρωί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, ενώ έχει εκδοθεί ισχυρή σύσταση για τη χρήση της από πελάτες, με εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Την άλλη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, γεγονός που θα αποτελέσει προοίμιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει διπλασιασμό των κοινόχρηστων χώρων, στους οποίους μπορούν να τοποθετήσουν οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, τραπεζοκαθίσματα αλλά ακόμη και πεζοδρομήσεις δρόμων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

Επιστροφή για μαθητές Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου

Με αυστηρούς κανόνες και η δεύτερη φάση επιστροφής σήμερα στις σχολικές αίθουσες, για τους μαθητές των Γυμνασίων, της Α’ και της Β’ Λυκείου. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε τάξη δεν θα ξεπερνά τα 15, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας τόσο μέσα στις τάξεις όσο και στα διαλείμματα.

Την ίδια ώρα, ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο. Σύμφωνα με την ρύθμιση η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό και στον πίνακα, η ζωντανή μετάδοση αφορά μόνο την ύλη που παραδίδεται, ενώ απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση του μαθήματος.

Χθες εν τω μεταξύ οι καμπάνες ήχησαν νωρίς το πρωί στους ιερούς ναούς όλης της χώρας, με τους πιστούς να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία μετά από 2 μήνες. Στις εισόδους των ναών υπήρχαν αντισηπτικά για υποχρεωτική χρήση, ενώ ήταν διαθέσιμα μάσκες και γάντια. Εξάλλου, πολλοί ήταν εκείνοι που έλαβαν τη Θεία Κοινωνία, αγνοώντας τις υποδείξεις των επιστημόνων.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση