TikTok: Κατηγορείται ότι θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο

TikTok

Το TikTok βρίσκεται πάλι σε αναβρασμό, καθώς αυτή τη φορά δεν κατάφερε να προστατεύσει τους νέους χρήστες του, παρά την υπόσχεσή του να το πράξει και ίσως χρειαστεί να πληρώσει ένα ακόμα επταψήφιο πρόστιμο εάν αυτή η καταγγελία ευσταθεί.

Η καταγγελία υποβλήθηκε από μια ομάδα υποστηρικτών της ιδιωτικής ζωής των παιδιών. Η ουσία της καταγγελίας είναι ότι το TikTok συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες που έχουν εφαρμοστεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, αφήνοντας βίντεο στην πλατφόρμα της που εμφανίζουν παιδιά, χωρίς να έχει λάβει γονική συναίνεση πριν συγκεντρώσει δεδομένα για τους εν λόγω νεαρούς χρήστες.

Πέρυσι το TikTok, ως Musical.ly, πλήρωσε διακανονισμό 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) μετά από καταγγελίες ότι παραβίασε τον νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA). Σύμφωνα με το FTC, η εφαρμογή απέτυχε να αποκτήσει την απαραίτητη γονική συγκατάθεση προτού συλλέξει δεδομένα για λογαριασμούς που ανοίγουν παιδιά.

TikTok

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Joe Simons, οι διαχειριστές του Musical.ly, τώρα γνωστοί ως TikTok, ήξεραν ότι πολλά παιδιά χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή, αλλά απέτυχαν να ζητήσουν τη γονική συγκατάθεση πριν συλλέξουν ονόματα, διευθύνσεις email και άλλες προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες κάτω των 13 ετών.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Ακόμη και η υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών είναι προβληματική, αναφέρει η καταγγελία. Η εφαρμογή για νεότερους χρήστες, που στην ουσία περιορίζει το περιεχόμενο που οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν, μπορεί να παρακαμφθεί πολύ εύκολα. Ένα παιδί που εγγράφεται στην εφαρμογή για νεότερους χρήστες, μπορεί να ακυρώσει αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια να εγγραφεί εκ νέου για έναν κανονικό λογαριασμό TikTok στην ίδια συσκευή αλλάζοντας απλά την ημερομηνία γέννησής του.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στους New York Times ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το απόρρητο και δεσμεύονται να βοηθήσουν στο να διασφαλίσουν ότι η πλατφόρμα θα συνεχίσει να είναι μια ασφαλής και διασκεδαστική κοινότητα για τους χρήστες.

Η δημοτικότητα του TikTok με το νεανικό κοινό είναι αυτό που το ανέβασε αρκετά ψηλά ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, για να βρεθεί σε θέση να ανταγωνιστεί το Instagram και το Snapchat. Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της καταγγελίας και αν θα οδηγήσει σε νέο μεγάλο πρόστιμο.

Πηγή

TikTok: Κατηγορείται ότι θέτει τα παιδιά σε κίνδυνοTechblog.gr

Φώτης Λαμπρινός