Γιατί η Covid-19 προτιμά τους άντρες

Υψηλότερες συγκεντρώσεις ενζύμου που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα έχει το αίμα των αντρών.

Το αίμα των αντρών έχει υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα. Αυτό έδειξε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα. Το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι σε λοίμωξη COVID-19.

Το ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) βρίσκεται στην καρδιά, στους νεφρούς και άλλα όργανα. Στην COVID-19, εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στο πώς εξελίσσεται η νόσος στους πνεύμονες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, ανακάλυψε επίσης ότι οι καταστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης  ή οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης δεν θα πρέπει να αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 σε ανθρώπους που τα λαμβάνουν.

Τα στοιχεία θανάτων και λοιμώξεων δείχνουν ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να μολύνονται από τη νόσο και να έχουν πιο σοβαρές ή μοιραίες επιπλοκές.

Η έρευνα ανέλυσε χιλιάδες άντρες και γυναίκες και μέτρησε τις συγκεντρώσεις του ενζύμου στο αίμα περισσότερων των 3,500 ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 χώρες.

Ο Iziah Sama, γιατρός στο UMC Groningen, δήλωσε ότι όταν ανακάλυψε ότι ένας από τους ισχυρότερους βιοδείκτες, ο ACE2, ήταν πολύ υψηλότερος στους άντρες παρά στις γυναίκες, συνειδητοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι άντρες είναι πιο πιθανό να πεθαίνουν από τον κορονωιό σε σχέση με τις γυναίκες.

Εκτός από τους πνεύμονες, ο ACE2 βρίσκεται στην καρδιά, στους νεφρούς, σε ιστούς των τοιχωμάτων των αγγείων και στους όρχεις-κάτι που εν μέρει θα μπορούσε να εξηγεί τη διαφορά έναντι των γυναικών όσον αφορά την ευαλωτότητα στη νόσο COVID-19.

Πηγές: European Heart Journal


Αφήστε μια απάντηση