Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος-16 νέα κρούσματα-Από 18/5 μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη (live+video)

Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος-16 νέα κρούσματα-Σε ΜΕΘ 32 (live)

Η τακτική ενημέρωση για την ποτρεία της επιδημίας του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Ένας νέος θάνατος σήμερα, με σύνολο τους 152. Δεκαέξι νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με κλειστή δομή. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Αναφερόμενος σε θεραπευτικές εξελίξεις ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες, περίπου 4-5, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες. Μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε ο κ, Τσιόδρας, ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι, που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς που στηρίζεται η αναπνοή με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα.

Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά με βάση αυτά τα νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι πέντε αντί για δέκα μέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη, και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.

Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές.

«Είναι ακόμη νωρίς. Σιγά σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ.

Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά μετρίων μορφών της νόσου με  τριπλό σχήμα φαρμάκων – ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιϊκές ιδιότητες – έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό. Εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο. Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες, και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, τόνισε.

Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, 8 υποψήφια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φάση κλινικών δοκιμών.

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας. «Χρειάζεται προσοχή. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το Κογκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Γουχάν, παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα έκλεισαν χώρους εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στη Γερμανία έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα. Παντού πρωταγωνιστής η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό», ανέφερε.

O κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας να προσπαθούμε να επανέλθουμε στην μερική κανονικότητα με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης. «Αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, αλλά σαν μια συνεχής υπενθύμιση του πώς απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν, του πόσο ευγνώμονες πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο ένας προς τον άλλο, γιατί συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια για μια ηπιότερη και όχι καταστροφική πορεία του ιού στην πατρίδα μας. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές φωτιές, να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια», υπογράμμισε.

Από τη Δευτέρα 18 Μάιου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαιου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, είπε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.

Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μάιου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση