ΕΣΡ προς αντιπολίτευση: Συνταγματική αρχή η ελευθερία των Δημοσιογράφων

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει πολιτικό σώου πάνω στην ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώσης για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος (φωτο) στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή, όπου προσήλθε, μετά από αίτημα του Νίκου Βούτση, ήταν σαφής: « Με την κατάσταση που υπάρχει είναι σαν με έχετε εφοδιάσει με νερό και αλεύρι και η φιλοδοξία είναι ότι θα προκύψει παντεσπάνι».

Όπως επισήμανε, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ κάθε Μέσο έχει την ελευθερία να κρίνει τι θα μεταδώσει και υπογράμμισε: «Όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα θέμα υπαρκτό, σοβαρό και σωστό ότι θα πρέπει το ΕΣΡ για να επιβάλλει πρόστιμο σε ένα κανάλι να κάνει και ποιοτική κριτική στις ειδήσεις. Ε τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Εάν δεν μπορεί να υπάρχει καταγραφή πως θα μπορέσει να παρέμβει το ΕΣΡ;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση ο οποίος κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας και ενημέρωσης της κοινωνίας με πολιτικό πλουραλισμό» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει την λίστα με τα ποσά που έλαβαν ΜΜΕ ως ενισχύσεις». «Είναι σαφές ότι αλλού δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα και αλλού δίνεται η μερίδα του λέοντος. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πλήρη σιωπή στο πλαίσιο χειραγώγησης των ΜΜΕ ώστε να υπάρχει μονοφωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός αναρωτήθηκε αν η κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερπροβολής της κυβέρνησης αφορά την συνέντευξη τύπου του καθηγητή Σ. Τσιόδρα σημειώνοντας ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα ενώ ο Θάνος Πλεύρης είπε «η αντιπολίτευση έχει πληθώρα μέσων» και πως αυτό που ενοχλεί είναι οι τηλεθεάσεις των καναλιών. Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να εφαρμοστεί πιλοτικά από την ΕΡΤ το πρότυπο της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή να διατίθεται συγκεκριμένος χρόνος για την παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων.

Ο Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ ανέφερε ότι εκτός από τον λαό μπήκε σε καραντίνα και η ενημέρωση ενώ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης διαμαρτυρήθηκε καθώς όπως είπε το ΕΣΡ δεν κάλεσε για εξηγήσεις τον κ. Κ. Βελόπουλο πριν του επιβάλλει πρόστιμο για την διαφήμιση αμφιλεγόμενων προϊόντων ως «θαυματουργά» για την θωράκιση από την πανδημία.

Η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως «δεν υπάρχει ενημέρωση για τα λίγα τεστ που έχουν γίνει για τον κορωνοϊό».


Αφήστε μια απάντηση