Σκέρτσος: Πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και το 2021

Η χώρα μας θα μπορούσε να απαλλαχθεί από την υποχρέωση να επιτύχει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που συνδέονται με προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, το 2021, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Ακη Σκέρτσο, που μίλησε στο CNBC.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, που έχει διασωθεί τρεις φορές, συμφώνησε το 2018 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

Αυτό όμως το απαιτούμενο επίπεδο περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης για δαπάνες, ενώ συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές της με αντάλλαγμα πιο ήπιους όρους αποπληρωμής χρέους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει εντελώς το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ αποφάσισαν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε κράτος-μέλος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δίνοντας έτσι περισσότερο περιθώριο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου οικονομικού σοκ.

Ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε στο CNBC, την Παρασκευή, ότι «πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί και το 2021. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά καθώς εξελίσσεται η κρίση, αυτά είναι τα σημάδια, επειδή όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά».

«Κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουμε για να μην υπερφορτώσουμε το χρέος και το έλλειμμα μας», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση