Τα μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας

Το αγαθό της ενημέρωσης είναι υπό απειλή τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για χειραγώγηση των ΜΜΕ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας. Η ελευθερία του τύπου καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ

Το αγαθό της ενημέρωσης είναι υπό απειλή τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για χειραγώγηση των ΜΜΕ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας.

Η ενημέρωση βρίσκεται υπό απειλή

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας βρίσκει την ανθρωπότητα να δοκιμάζεται από την πανδημία του κοροναϊού.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, είναι πολλαπλώς αναβαθμισμένος. Γι’ αυτό και, ειδικά φέτος, η συγκεκριμένη μέρα δεν προσφέρεται για ευχολόγια» αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Και προσθέτει: «Το κρίσιμο για τη δημοκρατία αγαθό της ενημέρωσης βρίσκεται υπό διαρκή απειλή, καθώς αντιμετωπίζει συνεχείς και ισχυρές πιέσεις από ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, ακριβώς λόγω της κρίσης, η ανάγκη για σφαιρική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Η κυβέρνηση πιέζει για να ελέγξει τα ΜΜΕ

«Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθούν απόλυτα τα ΜΜΕ έχει ενταθεί στον μέγιστο βαθμό» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης και συμπληρώνει:

«Η ανάγκη ενίσχυσης του Τύπου, ο οποίος έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές κρίσεις, είναι αυτονόητη.

Στήριξη του Τύπου με διαφάνεια

Ωστόσο, η ανάγκη αυτή πρέπει να ικανοποιηθεί με πλήρη διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό των εργαζόμενων στον χώρο των ΜΜΕ, ώστε να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας.

Η πανδημία απαιτεί ενίσχυση της δημόσιας σφαίρας, όχι χειραγώγηση και ποδηγέτηση της ενημέρωσης».

Καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας

Η ελευθερία του Τύπου καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας επισημαίνει στο δικό του μήνυμα το ΚΙΝΑΛ.

«Η ελευθερία του Τύπου καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε καιρούς περιβαλλοντικών και οικονομικών κρίσεων, πανδημιών, γεωπολιτικών μεταβολών, τεχνολογικής αλλαγής και ανισοτήτων, η δημοσιογραφία έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή.

Καλείται να ανταπεξέλθει με περισσότερη τεκμηρίωση, έρευνα και αξιοπιστία απέναντι στον αυταρχισμό και τη φίμωση των ελευθεριών, αλλά και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και τα fake news» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Χρέος να σταθούμε δίπλα στους δημοσιογράφους

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου θυμίζουμε ότι κοινό χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των πολιτικών κομμάτων, είναι να σταθούμε δίπλα στους δημοσιογράφους, να τους παρέχουμε την αναγκαία πληροφορία και τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά χωρίς φόβο και δεσμεύσεις.

Μόνο έτσι ανοίγουν δρόμοι ελευθερίας, κριτικής σκέψης και περισσότερης δημοκρατίας στην κοινωνία μας» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.


Αφήστε μια απάντηση