Επιστροφή στην κανονικότητα σε τρία στάδια

Επιστροφή στην κανονικότητα σε τρία στάδια

Την επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα, από τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το κράτος παραμένει σε μόνιμη επιφυλακή, η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο οδικός χάρτης της σταδιακής εξόδου της χώρας από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας «θα αξιολογείται ανά 24ωρο. Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Από τις 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, που θα γίνονται χωρίς SMS ή βεβαιώσεις, παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί εκτός νομού.
  • Καταργείται ο δακτύλιος. Ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό, αναμένεται από τις 18 Μαΐου. Ο ΣΑΤΑ αντιδρά στη συνέχιση της μεταφοράς ενός επιβάτη ανά ταξί.
  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μία εβδομάδα αργότερα οι μαθητές των άλλων τάξεων και των γυμνασίων. Σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
  • Από τις 4 Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει από τις 11 του μήνα.
  • 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία και από τις 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για να καταλήξει στην τελική πρόταση προς την κυβέρνηση.
  • 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.
  • Την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας γίνεται πλέον υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από επαγγελματίες και πολίτες. Όσοι δεν φορούν μάσκα θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.
  • Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).
  • Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό παραμένει το ΕΣΥ, με την κανονική λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων να ξεκινάει από τις 4 Μαΐου, οπότε θα γίνει επανέναρξη των χειρουργείων & των εξωτερικών ιατρείων, ενώ ορίζονται κλινικές ετοιμότητας COVID 19 σε κάθε νοσοκομείο.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση