Γιώργος Αρβανιτίδης: «Ένα Νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ελληνικής φύσης και της ενεργειακής οικονομίας»

Δήλωση του βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη, υπεύθυνου Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής για το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ:

Η Κυβέρνηση άνοιξε την «αυλαία» της νομοθέτησης στην μετα-κορωνοϊού κανονικότητα της Βουλής με ένα Νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 66 άρθρα και κατέληξε να κατατεθεί ένα Πολυνομοσχέδιο – «Σκούπα» που περιλαμβάνει 130 άρθρα και με πολλές κρίσιμες διατάξεις να μην έχουν τεθεί ποτέ σε διαβούλευση, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές και τις διαδικασίες της καλής νομοθέτησης.

Ένα Νομοσχέδιο που δίνει επιπλέον κίνητρα και προτεραιότητα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι στους μικρούς, ενώ προδιαγράφει τον παραγκωνισμό της ΡΑΕ.

Ένα Νομοσχέδιο που με την ίδρυση ενός νέου γραφειοκρατικού κεντρικού Οργανισμού (ΟΦΥΠΕΚΑ) καταστρατηγεί την αποκέντρωση, υποβαθμίζει τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών καταργώντας τους τοπικούς φορείς διαχείρισης, θέτει σε κίνδυνο τις περιοχές Natura και δεν σέβεται τις ιδιαιτερότητες των νησιών παραβλέποντας τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ένα Νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται η ελληνική φύση και οικονομία σήμερα μπροστά στις νέες συνθήκες και προκλήσεις των πολλαπλών συσσωρευμένων κρίσεων (δημοσιονομική, υγειονομική, αναπτυξιακή, κλιματική) και για αυτό το καταψηφίζουμε επί της Αρχής υπερψηφίζοντας αρκετές θετικές διατάξεις καθώς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώνονται σε αυτό για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αγορά φυσικού αερίου.

Το Κίνημα Αλλαγής:

  • Λέει ΝΑΙ στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ΟΧΙ όμως με εκπτώσεις στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αντιμετωπίζει το φυσικό πλούτο της Ελλάδας ως πολύτιμο πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη και όχι ως τροχοπέδη ανάπτυξης.
  • Υποστηρίζει ένα μοντέλο στήριξης των μικρών και μεσαίων παραγωγών ΑΠΕ που συνδέει την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων ενεργειακών/περιβαλλοντικών έργων/επενδύσεων με την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, για Βιώσιμη Ανάπτυξη με προσαρμογή στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Ζητά την «διάχυση» των ευεργετημάτων και «άπλωμα» της ενεργειακής δημοκρατίας και οικονομίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, με γρήγορη έκδοση αδειών και με πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα ΑΠΕ και περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία.

Προτείνουμε επίσης:

  • Την κατά προτεραιότητα διάθεση εθνικών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όλων των δομών Υγείας της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ, «Εξοικονομώ στο ΕΣΥ»).
  • Την απελευθέρωση πόρων από το Πράσινο Ταμείο με άμεση και στοχευμένη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε πόλεις και περιοχές με «Οικιστικές Πυκνώσεις».
  • Ρήτρα Βιώσιμης Ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκαλεί η Ενεργειακή Μετάβαση και Απολιγνιτοποίηση.
  • Αύξηση των τελών απόδοσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από λατομική δραστηριότητα.


Αφήστε μια απάντηση