Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων σπάνιου συνδρόμου σε παιδιά-Συστάσεις ΠΟΥ (video)

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων σπάνιου συνδρόμου σε παιδιά-Συστάσεις ΠΟΥ (video)

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η απότομη αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των παιδιών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο  Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και Ισπανία και τις ΗΠΑ και τα οποία παρουσιάζουν ένα φλεγμονώδες αναπνευστικό σύνδρομο που παρομοιάζεται με το σύνδρομο τοξικού σοκ και τη νόσο Kawasaki και έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν στον Covid-19. Επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κώστα Δαβάνη, πως για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το υπερφλεγμονώδες αυτό σύνδρομο με τον νέο κορονοϊό. 

Στο Ιατρικό Κέντρο στο Κολούμπια Γιουνιβέρσιτι στη Νέα Υόρκη εισήχθησαν 3 παιδιά, από 6 μηνών έως 8 ετών, με αυτό το  σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Βρετανία.

Οι γιατροί, πάντως, από Ισπανία και Ιταλία, όπου επίσης, καταγράφηκαν τέτοιου είδους περιστατικά, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο. Αλλά μόνο για λίγα περιστατικά.

Απέναντι στην εμφάνιση αυτής της νόσου ο Π.Ο.Υ απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ εφιστά μεταξύ άλλων προσοχή στις οικογένειες να διασφαλίσουν την υγεία ενηλίκων και παιδιών, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν την έρευνα γύρω από την νέα απειλητική διάσταση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Kawasaki σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με το COVID-19 αναφέρει σε (αποκλειστική) απάντηση σε ερώτηση της ΕΡΤ ο Οργανισμός σημειώνοντας ότι η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διευκρινίζει ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προς το παρόν, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες και υπάρχει συνεργασία με όλες τις χώρες για να συλλεχθούν περισσότερες. Ο Π.Ο.Υ προτρέπει παράλληλα τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από το COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Μάλιστα διάφορες μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Kawasaki, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Παράλληλα Βρετανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα παιδιά που εισήχθησαν στις ΜΕΘ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και Ισπανία και τις ΗΠΑ είχαν όντως προσβληθεί από τον κορονοϊό, ωστόσο άλλα παρουσίασαν αρνητικά τεστ επιχρισμάτων γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι αυτά τα παιδιά ή δεν είχαν τον κορονοϊό, ή το είχαν, ή ότι οι δοκιμές τους ήταν ελαττωματικές, με τους γιατρούς να υποψιάζονται ότι η ασθένεια μπορεί να είναι μια φλεγμονώδης απόκριση μετά την προσβολή από τον κορονοϊό, και αφού το ανοσοποιητικό σύστημα έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση:Κώστας Δαβάνης, Ρεπορτάζ:Άννα Παπασωτηρίου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση