Μείωση προοπτικών-διατήρηση αξιόχρεου προβλέπουν S&P και DBRS για την Ελλάδα

Μείωση προοπτικών-διατήρηση αξιόχρεου προβλέπουν S&P και DBRS για την Ελλάδα

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘BB-‘ και αναθεώρησε την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορονοϊού.

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για το αξιόχρεό της που προκύπτουν από τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της COVID-19», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό), ενώ αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την τάση του (trend), λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού. «Αντιδρώντας στην κρίση, η κυβέρνηση έδωσε μία γρήγορη απάντηση και απέτρεψε μία οξεία κρίση υγείας έως τώρα», αναφέρει ο DBRS, προσθέτοντας: «Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν την οξύτητα του οικονομικού αντίκτυπου, αλλά, παρά ταύτα, η οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πολύ φέτος», λόγω της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί.

Και ο S&P σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων από την έξαρση της COVID-19, αλλά προσθέτει ότι αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, πριν ανακάμψει το 2021.

«Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και της από αυτή προκύπτουσας οικονομικής κρίσης και του πλήρους αντίκτυπού τους στην οικονομία, αναθεωρούμε την προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε σταθερή από θετική», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 που υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας στο τρέχον επίπεδο».

Σε μη προγραμματισμένη έκθεση της η Fitch αναθεώρησε χθες την προοπτική της ελληνικής οικονομίας (από θετική σε σταθερή) προβλέποντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,1% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 7,5% του ΑΕΠ.

Παρά ταύτα, εντός και εκτός ΗΔΑΤ οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 2,29% από 2,54% χθες, του 5ετους στο 1,83% από 2,09% και του 15ετούς στο 2,30% από 2,53%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,37% απο 2,54% χθες, έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,83% από 2,97%.

Πηγή:ΑΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση