Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου- Αξιολογείται η εισήγηση της Επιτροπής για σταδιακή άρση των μέτρων

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου- Αξιολογείται η εισήγηση της Επιτροπής για σταδιακή άρση των μέτρων

Επί τάπητος έχει θέσει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη -μέσω τηλεδιάσκεψης- για το θέμα, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ολοκλήρωσε το πόρισμά της και παραδίδει την πρότασή της στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με ειδικούς, κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα θα ανακοινώσει με διάγγελμα τις αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, θα γίνει σταδιακά -πιθανότατα ανά δύο εβδομάδες-, θα βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση, και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών και την πορεία της νόσου.

«Εχει έρθει η ώρα να χαλαρώσουμε τους επόμενους δύο μήνες, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα, για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα ως χώρα και ως λαός», υπογράμμισε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 130 και τα κρούσματα σε 2.490.

Στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόρδα, Νίκου Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας και θα οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα.

Στις 12 θα ακολουθήσει άλλη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συνεργατών του για το θέμα αυτό.

Η χώρα μας έπεσε κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και βρίσκεται στην 58η θέση. Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι τη 10η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνεται σε φάσεις και θα εκτείνεται σε βάθος 1 με 1,5 μήνα. Από τις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν με αυστηρούς όμως κανόνες τα εμπορικά καταστήματα -εκτός από τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα-, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Στη δεύτερη φάση αναμένεται να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, αλλά υπό διαφορετικούς ορούς. Οσον αφορά την εκπαίδευση, πρόθεση είναι πρώτοι να καθίσουν ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου περί τα μέσα Μαΐου, και σιγά – σιγά να ανοίγουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, ενώ σχετικά με τον τουρισμό η αρχή θα γίνει τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και στη συνέχεια με τα εποχικά καταλύματα. Για τον τουρισμό από το εξωτερικό, απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία.

Προς κατάργηση βαίνει και το sms, μάλλον ήδη από την πρώτη εβδομάδα άρσης των πρώτων περιοριστικών μέτρων, καθώς αναμένεται να αρθεί και ο περιορισμός για μετακίνηση σε από νομό σε νομό.

Δείτε απευθείας την εικόνα της ΕΡΤ1

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική του Περιστερίου. Τρεις ασθενείς κατέληξαν, άλλοι 17 θετικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ 17 εργαζόμενοι που επίσης βρέθηκαν θετικοί, παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο, ασθενείς με συμπτώματα έκαναν δύο φορές αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορτά του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επιβεβαιώνοντας ότι στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου «τα μέτρα ήταν ελλειπέστατα αν και νοσηλεύονταν ευάλωττες ομάδες όπως οι νεφροπαθείς».

Αναφορικά με την καταγγελλία για ιδιώτες γιατρούς- συνεργάτες ο κ. Αρκουμενέας απάντησε ότι είναι γεγονός ότι η κλινική είχε εξωτερικούς συνεργάτες που έκαναν μικρά χειρουργεία, ενώ επισήμανε:

«Υπάρχει και τώρα γιατρός που αρνείται να δεχτεί ότι είναι θετικός και συνεχίζει τα εξωτερικά ιατρεία».

Η ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλεύονταν 116 άτομα κι εργάζονται 110, συνεχιζει να λειτουργεί ως μονάδα αιμοκάθαρσης για 50 περίπου νεφροπαθείς.

Ορισμένοι ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής καταγγέλλουν ότι δεν ήταν ενήμεροι για τα κρούσματα του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Περιστερίου, πραγματοποιεί συνεχώς απολυμάνσεις στην περιοχή, ενώ άμεση αναστολή λειτουργίας της μονάδας Υγείας ζήτησε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης.

Σωτήρης Τσιόδρας: 96 νεφροπαθείς πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε χθες αναφορά στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, αφήνοντας αιχμές για παραλείψεις.

Όπως ανέφερε, όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές «δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους». Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό.

Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους «και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορονοϊό.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση