Σύνοδος κορυφής Ε.Ε στις 23/4 μέσω τηλεδιάσκεψης – Η ανάκαμψη μετά την πανδημία (video)

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε στις 23/4 μέσω τηλεδιάσκεψης – Η ανάκαμψη μετά την πανδημία (video)

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Στη συνεδρίαση θα αναζητηθεί κοινός τόπος σε δύο μεγάλα ζητούμενα: στη συντονισμένη στρατηγική από την καραντίνα και στο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να βγει ενωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού, κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό σε μια Ένωση που δεν έχει κοινό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Οι ηγέτες καλούνται αφενός να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής και του Eurogroup για ένα πλαίσιο οικονομικής στήριξης € 540 δις (με τα 240 να προέρχονται από τον ΕΜΣ) και αφετέρου να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για τη σύσταση ενός περιορισμένης χρονικής διάρκειας Ταμείου Ανάκαμψης, με τα χρήματα του οποίου θα πρέπει να διασφαλίζεται και η αντιμετώπιση της κρίσης και η προοπτική ισότιμης ευημερίας όλων των κρατών μελών.

Ωστόσο, τα ρήγματα παραμένουν καθώς η Ένωση μοιάζει χωρισμένη σε δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις: η πλευρά των οικονομικά ισχυρών (αυτή την περίοδο) υποστηρίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεθοδικά όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε μεταγενέστερο χρόνο και οι χώρες που η οικονομία τους επλήγη ιδιαίτερα από το lockdown και επιζητούν πρόσβαση σε ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού και χωρίς αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους.

Δηλαδή, ευρω-ομόλογο και αμοιβαιοποίηση χρέους. Επανέρχεται σε αυτό και η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, ζητώντας διασφάλιση ρευστότητας έως € 1,5 τρις, αύξηση του κοινοτικού πολυετούς προϋπολογισμού και εμπροσθοβαρή χρήση των κονδυλίων για την αναπτυξιακή στήριξη τα 2 ή 3 πρώτα χρόνια, και με προσανατολισμό προς την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Η Κομισιόν υποστηρίζει αυτή την προοπτική και δεν αποκλείεται να προτείνει μόχλευση έως και 7 φορές σε εγγυημένο κεφάλαιο € 150 δις, επιτυγχάνοντας έτσι χρηματοδοτήσεις έως € 1 τρις. Ποσό που εκφράστηκε σήμερα και από τον Γάλλο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Παρίσι, αλλά και με την παρατήρηση ότι θα ήθελε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια δυνατότητα χρηματοδότησης και πιστώσεων.

Ένα βασικό ζητούμενο από τον κόσμο της αγοράς και κυρίως από τις ΜΜΕ που θέλουν πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό, όχι μόνον για επενδύσεις αλλά και για απαραίτητα κεφάλαια κίνησης.

Προσώρας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι σε πλήρη – παρασκηνιακή – εξέλιξη, προετοιμάζοντας τις θέσεις των ηγετών για τρία βασικά ζητήματα: στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, υιοθέτηση των προτάσεων του Eurogroup, και σχηματοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης – ως προς τη σύσταση του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις πολιτικές του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση