ΣΥΡΙΖΑ : Ορατός ο κίνδυνος νέων απαράδεκτων μνημονίων

Αυξημένο κίνδυνο επιβολής νέων μνημονίων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Χωρίς μέτρα που θα ανακόψουν την ύφεση στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία ο κίνδυνος επιβολής νέων μνημονίων είναι κάτι παραπάνω από ορατός, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι για κάποιους ίσως όλο αυτό να αποτελεί και την ευκαιρία να εφαρμόσουν του μύχιους πόθους τους.

«Φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του τέως προέδρου στη Βουλή και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Σφοδρή επίθεση εξαπολύουν εναντίον την κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και για την παθητική και άτολμη στάση που κρατούν σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Ευρώπης που είναι «εξοργιστικά κατώτερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Χαρίτσης: Ορατός ο κίνδυνος νέου μνημονίου, αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα

«Ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου είναι ορατός, αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα» και μάλιστα, «για κάποιους συνιστά ‘ευκαιρία’», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην «Αυγή της Κυριακής».

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι περιορίζεται σε «άφθονες ρητορικές διαβεβαιώσεις για κοινωνική αλληλεγγύη», ενώ προβαίνει σε «ελάχιστες δεσμεύσεις για ένα ριζικό πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης για την καταπολέμηση της ύφεσης στην οποία βυθιζόμαστε».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της κρίσης παραμένει η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνίας και η ενίσχυση της οικονομίας».

Υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πυρήνα της συζήτησης: ότι χρειάζονται ισχυρές παρεμβάσεις τώρα και ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και τα δημοσιονομικά αποθέματα για ένα κοστολογημένο, ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης».

Σχολιάζει ότι ενώ η κυβέρνηση λοιδόρησε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. «το αξιοποιεί τώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση» και πως όμως «θα όφειλε να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό για τη χρήση του κι όχι μέσω εκ των υστερών ‘διαρροών’ στον Τύπο».

Προσθέτει ότι «αυτές οι κινήσεις υποδηλώνουν ασέβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος μόχθησε για να σχηματιστεί αυτό το πολύτιμο απόθεμα».

Αναφορικά με τα σενάρια περί εκλογών κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι εκμεταλλεύεται «τον φόβο της κοινωνίας απέναντι στην πρωτόγνωρη κρίση του κορονοϊού για μικροπολιτικό όφελος».

Ασκεί κριτική στην Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας το πακέτο στήριξης των 540 δισ. ευρώ «εξοργιστικά κατώτερο των αναγκών για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ σχολιάζει πως η ΝΔ «αδυνατεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα από τους ομοϊδεάτες της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ηγούνται του μπλοκ της λιτότητας».

«Δεν είναι θέμα κομματικό. Είναι θέμα που σχετίζεται με την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας», τονίζει σχετικά με το ζήτημα της διασφάλισης της πολυφωνίας εν μέσω της πανδημίας.

Βούτσης: Απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης

«Φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», δήλωσε από την πλευρά του στην «Kontra News» ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αφόρητο τακτικισμό», αναφέροντας ότι αντί να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις για το νέο οικονομικό περιβάλλον, αρχικά «σιώπησε και εμμέσως απαξίωσε το ‘μαξιλάρι’ των 37 δισ., σε δεύτερη δε φάση, αρνήθηκε και απαξίωσε επίσης, χωρίς επιχειρήματα, την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ…».

Μίλησε για «εν κρυπτώ και σε αδιαφάνεια χρήση μέρος του ‘μαξιλαριού’» που «πέραν της απόδειξης μιας θλιβερής πολιτικής διγλωσσίας παράγει ένα ‘μαξιλάρι’ υποκρισίας και αφερεγγυότητας».

Παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι «θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών».

Σχολίασε ότι στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα των πολιτικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό διότι, όπως είπε, «και σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση παλινωδεί και επιλέγει, εν τέλεια, την ατολμία».

Χαρακτήρισε δε «θλιβερή και προφανώς αναντίστοιχη με τις ανάγκες και την κρισιμότητα των καιρών» τη στάση της Ευρώπης. «Μια στάση περαιτέρω αυτοϋπονόμευσης της ίδιας της οντότητας, της συνοχής και του μέλλοντος της Ε.Ε.», είπε.

Αναφορικά με το δημόσιο σύστημα υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκ μέρους της κυβέρνησης μένει «ολάνοιχτο και απολύτως θολό» το ζήτημα της σύμπραξης, αντί της απορρόφησης μέρους του ιδιωτικού συστήματος υγείας για το «νέο ΕΣΥ» μετά την κρίση, εκτιμώντας ότι όλα τα δεδομένα «κατατείνουν στην απόλυτη εμμονή για ιδιωτικοποίηση και δε συνιστούν στροφή της νεοφιλελεύθερης πολιτική του (σ.σ. κ. Μητσοτάκη) για την υγεία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση