Κεκλεισμένων των θυρών η πρώτη Ανάσταση (video)

Κεκλεισμένων των θυρών η πρώτη Ανάσταση (video)

Μέσα στους ναούς έγινε χθες η περιφορά του επιταφίου, αν και δεν έλειψαν και κάποια μεμονωμένα παρατράγουδα. Χωρίς πιστούς γιορτάστηκε το πρωί η πρώτη ανάσταση σε πολλές εκκλησίες της χώρας.

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ψέλνει το «Ανάστα ο Θεός» υπό τους εκκωφαντικούς ήχους των αφρικανικών τυμπάνων. Τα τύμπανα χτυπούν στον Άγιο Σάββα Αλεξανδρείας, Αφρικανοί ιεροσπουδαστές, για να ξορκίσουν τον θάνατο

Μετά την περιφορά του Επιταφίου χθες, στη Μητρόπολη Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται από τις κατ οίκον εκκλησίες.

Στη Σαντορίνη, οι κάτοικοι του Πύργου τηρούν κάθε χρόνο ένα παλιό έθιμο, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια. Ανάβουν χιλιάδες τενεκεδάκια, φωτίζοντας όλη την περιοχή. Φέτος, τα τοποθέτησαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Στην Κέρκυρα, πέταξαν τους μπότηδες, τις μεγάλες στάμνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Σημειώθηκαν όμως και εντάσεις τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στον Κορυδαλλό, δεκάδες Χρυσαυγίτες, Ρομά και Παλαιοημερολογίτες κρατώντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό, απαιτώντας να γίνει κανονικά η περιφορά του επιταφίου. Αμέσως στο σημείο έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά τις απολογίες τους οι 13 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί στις 23 Νοεμβρίου.

Αψηφώντας τον κινδύνο κι αγνοώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης, οι πιστοί στον Αρχάγγελο της Ρόδου, πραγματοποίησαν την Περιφορά του Επιταφίου, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κρατώντας αναμμένες λαμπάδες ακολούθησαν μέσα στα σοκάκια του χωριού τον Επιτάφιο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός, ότι δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη στην περιοχή, τα ξημερώματα.

Ένταση σημειώθηκε και στη Χίο. Συγκεκριμένα, ο ιερέας του Ναού της Ευαγγελίστριας της πόλης της Χίου συνελήφθη μετά την πρωινή θεία λειτουργία την οποία πραγματοποίησε με ανοιχτές πόρτες παραβιάζοντας σύμφωνα με το κατηγορητήριο την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί απαγόρευσης συναθροίσεων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Στον ιερέα επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε τακτική δικάσιμο στις 5 του ερχόμενου Νοεμβρίου παραπέμφθηκε να δικαστεί και μια γυναίκα που συνελήφθη στην ίδια Εκκλησία κατηγορούμενη για επίθεση και εξύβριση αστυνομικών οργάνων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Ζώης Κακκαβάς, Θοδωρής Πυλιώτης, Γιάννης Ανδριώτης

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση