Σ. Τσιόρδας: Πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες

Πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες -συμπεριλαμβανομένης της χλωροκίνης- που δημιουργεί ελεγχόμενες καρδιολογικές παρενέργειες έχουν όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία ανάφερε στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση ο καθηγητής Σ. Τσιόρδας, ο οποίος υπογράμμισε πως παρακολουθείται στενά η γνώση για τα νέα φάρμακα και τις θεραπείες.

«Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες , όπως ανάφερε. Όπως είπε, και στη χώρα μας «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη» επισημαίνοντας πως «δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε». Ο κύριος Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων και κατέληξε λέγοντας «προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας». Τέλος, ανάφερε ότι η ΗΔΙΚΑ με ειδική πλατφόρμα θα καταγράφει του Έλληνες ασθενείς και τις θεραπείες που έλαβαν διαχρονικά για τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στα νέα δεδομένα για την εποχικότητα που τυχόν εμφανίσει η Covid-19. Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση μελετών που αφορά τέσσερις άλλους κοροναϊούς, φαίνεται ότι ξεκινούν να εμφανίζονται στην κοινότητα από τον Δεκέμβριο και παραμένουν έως τον Απρίλιο και το Μάιο. «Η κορύφωση τους δείχνει να είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τέσσερις αυτοί κοροναϊοί συμπεριφέρονται σαν την εποχική γρίπη. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν αν υπάρχει ανοσία και πόση στον πληθυσμό. Μάλιστα αναφέρθηκε στην Ολλανδία όπου «η εκτίμηση είναι ότι 3% του πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία» και σε μια περιοχή της Φινλανδίας όπου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0,7 % έως 3,4%. Όσον αφορά τα κρούσματα απροσδιόριστής μετάδοσης στη χώρα μας, εκτίμησε ότι από την αρχή της επιδημίας είναι ελεγχόμενα τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κάποιο παγόβουνο κάτω από αυτά ή κάποια μεγάλη διασπορά του ιού που δεν την γνωρίζουμε».

Επανερχόμενος στο ζήτημα των μαζικών τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση, εξήγησε ότι ο μαζικός έλεγχος αφορά αρχικά «όσους είναι στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Ανέφερε, τέλος, ότι οι πρόσφυγες, οι κλειστές δομές όπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλοι χώροι όπου η διασπορά μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές ελέγχου.


Αφήστε μια απάντηση