Ρ. Πέμποντι: Αποδοτικά τα μέτρα στην Ελλάδα-12 μήνες μέχρι το εμβόλιο (video)

Ρ. Πέμποντι: Αποδοτικά τα μέτρα στην Ελλάδα-12 μήνες μέχρι το εμβόλιο (video)

Κατηγορηματικός όσον αφορά την προσεκτική άρση των μέτρων περιορισμού υπό προϋποθέσεις εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικεφαλής της ομάδας παθογόνων υψηλού κινδύνου Ρίτσαρντ Πέμποντι. Μίλησε για την ανοσοποίηση, την εξέλιξη των εμβολίων, αλλά και για τον μύθο που θέλει τα κουνούπια να μεταδίδουν τον ιό.

Τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς, αλλά θα πρέπει διαρκώς να αναθεωρούνται, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται από τις χώρες την κατάλληλη στιγμή και να έχουν αντίκτυπο, επομένως είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα στοιχεία και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το πότε θα λαμβάνονται» .

Και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως υπογράμμισε,  η άρση των μέτρων δεν πρέπει να γίνει πολύ νωρίς, «αλλά αρκετά νωρίς για επαναφορά της καθημερινότητας».

«Είναι φυσικό όλες οι χώρες να θέλουν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο το σημείο – κλειδί εδώ είναι μην κάνουν αυτό βήμα πολύ γρήγορα. Και να εξασφαλιστεί ότι οι χώρες θα ελέγξουν πριν το κάνουν να έχουν κατάλληλο σχέδιο για τον έλεγχο της επιδημίας, και κατάλληλο σύστημα που να μπορεί να εντοπίζει τα κρούσματα και τις επαφές τους πριν γίνει η άρση των μέτρων. Και φυσικά το σύστημα Υγείας να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίσει μελλοντικά κρούσματα.

Όπως διευκρίνισε η ανοσοποίηση υπάρχει, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκεί.

Στο ερώτημα αν ασθενείς που έχουν αναρρώσει, έχουν ανοσία απάντησε:

«Σίγουρα πρόκειται για έναν καινούριο ιό, ακόμα μαθαίνουμε για αυτόν. Γνωρίζουμε πως πολλοί ασθενείς, που έχουν προσβληθεί αναπτύσσουν ανοσία, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται περισσότερος χρόνος να μελετηθεί και επανεξέταση των ασθενών ώστε να διαπιστωθεί εάν εμφανίζεται και πάλι ο ιός, και αν αυτό συμβεί, σε ποιο βαθμό.

Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του εμβολίου θα χρειαστεί 12 μήνες και οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο αυτό για περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία. Χρειάζεται πολύς χρόνος να αναπτυχθούν εμβόλια που να είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά και πραγματικά είμαστε τουλάχιστον 12 μήνες μακριά πριν από ένα τέτοιο εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

Επεσήμανε τέλος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τα κουνούπια, που δεν έχουν σχέση στην περίπτωση του  Covid-19, καθώς ο συγκεκριμένος ιός  μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού.

Πηγή:ΕΡΤ

Συνέντευξη στον Κώστα Δαβάνη– Στρασβούργο

 

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση