Μ. Δερμιτζάκης: Θα ανοίξουν τα σύνορα των χωρών όταν το «Ρ0» κρατηθεί χαμηλά. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία

Μ. Δερμιτζάκης: Θα ανοίξουν τα σύνορα των χωρών όταν το «Ρ0» κρατηθεί χαμηλά. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία

“Είμαστε μια ομάδα εργασίας – θα βγουν ερευνητικά αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια – που κινητοποιεί την ερευνητική κοινότητα για να μπορέσει να συμμετέχει στη διαδικασία αντιμετώπισης του ιού. Είτε σε επίπεδο πρακτικό είτε στη διαδικασία παραγωγής γνώσης» Ο κ .Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που χθες είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή διευκρίνισε ότι «το πρώτο μέρος έχει να κάνει με τα τεστ δηλ. με την ανάπτυξη ενός πρωτόκολλου που αφορούν στην διάγνωση του ιού όπως γίνεται τώρα, αλλά και για τα αντισώματα που είναι για την ανοσία.

Στόχος είναι να αυξήσουμε τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ διάγνωσης, ειδικά στη διαδικασία της επιστροφής στην κανονικότητα μετά τα μέτρα, αλλά και να είμαστε προστατευμένοι από πιθανά προβλήματα στις αγορές για αντιδραστήρια. Δεν θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τη διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων από την αγορά. Το άλλο σημαντικό τμήμα έχει να κάνει με την καλύτερη αλληλεπίδραση του ανθρώπου ως οργανισμός σε σχέση με τον ιό. Ένα σημαντικό κομμάτι έχει ευθεία αναφορά με το γενετικό προφίλ του κάθε ασθενούς και τα στελέχη του ιού». Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι «αυτό το πεδίο ναι μεν θα το έχουμε μπροστά μας μήνες αργότερα αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται πρωταγωνίστρια γιατί πήρε την απόφαση να το χρηματοδοτήσεις νωρίς».

Για το «ΡΟ»

Σχετικά με τον νέο όρο που ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, το «Ρ0» ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «είναι μια μαθηματικοποίηση από τον κ. Τσιόδρα αυτού που συζητάμε τόσο καιρό, δηλ. της επίδρασης των μέτρων. Η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με άλλους ιούς, έχει δηλ. μεγάλο Ρ . Αυτός είναι και ακριβώς ο λόγος που μας ανησυχεί ο συγκεκριμένος ιός, γιατί με τα δεδομένα χαρακτηριστικά που έχει κάθε χώρα όταν η μεταδοτικότητα είναι πολύ ψηλή καταλήγει σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ασθενών, ανθρώπων που χρειάζονται ΜΕΘ σε πολύ μικρό διάστημα. Αρα το σύστημα υγείας δεν μπορεί να δώσει το καλύτερο σε κάθε ασθενή και αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν εφαρμόσουμε μέτρα συμπεριφοράς ως κοινωνία που μειώνουν το λεγόμενο «Ρ0″ τότε με μαθηματική ακρίβεια σε λίγες εβδομάδες θα μηδενίσει. Εδώ μπαίνει και το θέμα της παγκόσμιας συνεργασίας για να μπορέσει το «Ρ0» να κρατηθεί χαμηλά. Εάν όλες οι χώρες έχουν χαμηλό το «Ρ0″, και έχουν συμπεριφορές κα μέτρα που το κρατούν χαμηλά, σημαίνει ότι βρισκόμαστε περίπου όλοι στην ίδια κατάσταση. Τότε οι χώρες αυτές μπορούν να ανοίξουν τα σύνορά τους γιατί βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο».

Σχετικά με την ανοσία και το ποσοστό του 60 με 70 % που λέγεται ότι πρέπει να διαμορφωθεί, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι «είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε μικρό διάστημα. Το θέμα που πρέπει να τεθεί είναι πως πηγαίνουμε σε μία διαδικασία αργής επίτευξης της ανοσίας ή πάμε να καθυστερήσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας στο σύστημα Υγείας με την εξεύρεση εμβολίου. Κάνουμε και τα δύο ταυτοχρόνως»

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση