Κορονοϊός: Σε εξέλιξη εθελοντικές δράσεις και δωρεές

Κορονοϊός: Σε εξέλιξη εθελοντικές δράσεις και δωρεές

Με κάθε τρόπο και μέσο συνεχίζονται οι δωρεές και οι κάθε είδους εθελοντικές παρεμβάσεις στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία» και συμμετέχουν εθελοντικά στην διαχείριση των ασθενών με COVID-19.

Oι φοιτητές που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της κλινικής είχαν εντατική και αυστηρή εκπαίδευση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στη διαχείριση ασθενών με SARS-COV-2 πριν την εμπλοκή τους, εκπαίδευση ίδια με αυτή που ακολούθησαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Γ’ ΠΠΚ, παρότι εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα είχαν εμπλοκή εντός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης». Ακολούθως, ανάλογα με το έτος των σπουδών τους, τα ενδιαφέροντά τους και την επιλογή τους, διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν καθήκοντα, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ της κλινικής.

«Η παρουσία στην πρώτη γραμμή των φοιτητών μας, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, στη διαχείριση της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε όλοι, είναι πολύτιμη εμπειρία και μάθημα ζωής για τους ίδιους, αλλά και σημαντική προσφορά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί ένδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους, των υψηλών ιδανικών και των στέρεων ηθικών αξιών που διέπουν την νέα γενιά των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σύντομα συναδέλφων μας», αναφέρει ο διευθυντής της Κλινικής, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος.

Τις επιχειρήσεις που δίνουν το «καλό παράδειγμα» και υποβοηθητικά, στηρίζουν με δωρεές και προσφορές το εθνικό σύστημα υγείας, συνεχάρη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και προέτρεψε κι άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, κατά τη διάρκεια παράδοσης υγειονομικού υλικού και μέσων προφύλαξης από τον κορονοϊό στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Ο υφυπουργός κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, που είναι σε ισχύ, ώστε μετά το Πάσχα να δοθεί η δυνατότητα, εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, για σταδιακή επάνοδο στην ομαλότητα.

Η παράδοση των υλικών έγινε, το μεσημέρι, στο Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων, παρουσία του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη. Η εταιρεία «SIDAPHARM IKE» προσέφερε πεντακόσιες χειρουργικές μπλούζες και η εταιρεία «Mr. FAST- Οικογένεια Τσολακίδη» μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών, απολυμαντικών και χλωριούχων, που παραδόθηκαν με φορτηγό.

Ένα τόνο τρόφιμα σε κοινωνικές δομές του Νομού Αττικής παρέδωσε το Κίνημα Αλλαγής. Ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε συντονισμό με τη γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα και τον γραμματέα της ΝΕ Β’ Πειραιά Λεωνίδα Αθανασιάδη, το Κίνημα Αλλαγής διένειμε τα τρόφιμα στα Παιδικά χωριά SOS, στο Γηροκομείο Αθηνών, στην Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου και στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Αlzheimer.

Πρόκειται για συνέχεια της δωρεάς πέντε κλινών ΜΕΘ από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και της προσφοράς υγειονομικού υλικού στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 13/4 από το ΚΕΣΟ η πρώτη φάση διανομής προστατευτικών μασκών πολλαπλών χρήσεων σε τρία δημόσια μαιευτήρια και νοσοκομεία της Αθήνας και την Ι.Μ. Καρπενησίου.

Η ιδέα της δημιουργίας προστατευτικών μασκών ήταν του Συλλόγου Μαιών Επιστημόνων Αθήνας, στην προσπάθειά του να προστατέψει τα μέλη του και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, δεδομένου ότι τα μαιευτήρια δεν ανήκουν στα νοσοκομεία αναφοράς κατά του κορονοϊού.

Οι μάσκες παραδόθηκαν στο Μαιευτήριο «Έλενα» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» και παρέδωσαν μάσκες για τις μαίες και το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, το Μαιευτήριο-Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ενώ η διανομή θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα στα Νοσοκομεία Αττικό (Γυναικολογική Κλινική), Τζάνειο και Γενικό Κρατικό Νικαίας (στις Γυναικολογικές Κλινικές).
Παράλληλα, το ΚΕΣΟ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ι.Μ. Καρπενησίου και έστειλε μάσκες και στη Μητρόπολη, ώστε να τις διανείμει ο μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.

Η ΓΣΕΕ προσφέρει άμεσα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πέντε (5) υπερσύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με κλίνες και μόνιτορ, δύο (2) αναπνευστήρες, έναν (1) φορητό υπερηχογράφο και έναν ηχοβολέα.

Τη Δευτέρα, 14/4/2020 η «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας παρέδωσαν είδη διατροφής στη δομή αλληλεγγύης  Ερέτριας.
Η «Αλληλεγγύη για Όλους» αναφέρει ότι: «συνεχίζει την προσπάθεια της για συλλογή τροφίμων και την προώθηση τους σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου, τη συλλογικότητα «Στάση στο Καλαμάκι», το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «Πράξη», και τους φίλους της Νέας Σμύρνης  για την κινητοποίηση και την ουσιαστική τους βοήθεια στην κοινή προσπάθεια μας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΣΕΕ, Αλληλεγγύη για όλους

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση